NAJAVE: Kinookus

03/09/2013 — Leave a comment

04-08.09. Kinookus, Ston

Kinookus logo

Ako se trenutno skićete po jugu Hrvatske ne propustite posjetiti četvrtu ediciju festivala Kinookus koji se od 4. do 8. rujna održava u Stonu, gradu kamenica, nekada drugom gradu Dubrovačke Republike. Vraćanjem sedme umjetnosti na otvorene prostore grada, organizatori Kinookusa žele doprinijeti naporima lokalne zajednice i civilnih udruga u obnovi i očuvanju jedinstvenosti duha ovog čarobnog mjesta.

Festival primarno upućuje na tematski spoj hrane i filma, a sekundarno na dublji značenjski sloj – na edukaciju i istančavanje osjetila za zaboravljene okuse, okuse kojima prijeti nestanak, buđenje osjetila za probranije i rjeđe okuse i, naposljetku, na razvijanje estetskog ukusa za filmsku umjetnost, za lijepo i dobro. Publika Kinookusa sastavljena je kako od vrhunskih znalaca i sladokusaca, head-onista i filmofila tako i od proizvođača hrane i pića, baštinika starih običaja i zanata, ugostitelja, ljubitelja prirode, avanturista, te običnih ljudi željnih autentičnog kulturnog događaja.

Kroz projekcije filmova na temu Prehrambeni suverenitet, audiovizualne radionice, diskusije i susrete s filmskim aktivistima i borcima za prehrambeni suverenitet, tijekom festivala nastojat će se “dijagnosticirati” stupanj prehrambenog suvereniteta Hrvatske.

Priprema hrane, ali prije svega njezino uživanje, ima svoju izrazitu društvenu vrijednost, a okupljanje oko “dobre trpeze”, uz ugodnu razmjenu ideja i gledišta koje dobro “piće i iće” potiču, od davnina je obiteljski i kulturalni događaj par excellence. Uživanje u hrani najuže je povezano s ugošćavanjem prijatelja i poznanika i uz gledanje filmova predstavlja najljepšu ispriku za susret s novim ljudima. U svim kulturama hrana ima veoma veliki simbolički, pa samim tim i umjetnički značaj. Najveći svjetski chef-ovi smatraju se pravim umjetnicima i veliki dio svog vremena posvećuju izgledu serviranih specijaliteta. Stoga su jela i delicije čest akter na filmskoj vrpci, a u današnjoj civilizaciji slike, sve češće “jedemo očima”.

Industrijska proizvodnja hrane i masovna uporaba kemijskih sredstava s izrazito negativnim utjecajem na ljudsko zdravlje i okoliš, doprinjeli su porastu svijesti o važnosti zdrave ishrane, koji se očitovao i u kinematografiji. Dovoljno je nabrojati nekoliko recentnih dokumentarnih i igranih filmova koji su odigrali važnu ulogu u informiranju i osvješćivanju šire javnosti: Super Size Me, Food Inc, Sideaways, Mondovino, Fast Food Nation.

Festival ima pet sekcija:

OKUŠAVANJE – filmski natjecateljski dio i retrospektiva

KINOFOKUS – predavanje i susreti

KINOPOKUS – edukacijske radionice

KINOLOKUS – placa lokalnih, tradicijskih i eko proizvoda

NEVIGJENO – agroarheološke biciklističke ture

Program: http://bit.ly/19eflAo

Vidimo se u Stonu!

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.