NAJAVE: 7. međunarodni festival vina i kulinarstva

17/11/2012 — Leave a comment

30.11.-01.12.  7. međunardoni festival vina i kulinarstva, Zagreb

Kao i proteklih šest godina, kraj mjeseca studenog je u znaku smotre plemenite kapljice i delikatesa. I ove godine hotel Esplanade ponudit će bogat i atraktivan sadržaj s mnoštvom izlagača i radionica, dobrotvornom aukcijom vina i svečarskim ateljeom okusa revije Svijet u čaši uz njenih 20 godina postojanja.

Sedmi zagrebački međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb Vino.com 2012 održat će se u petak 30. studenoga i subotu 1. prosinca 2012. Manifestacija starta u petak u podne i za publiku bit će otvorena oba dana od 12 do 20 sati.

Festival je u cijelosti okrenut kulturi stola, a kako su vino i kulinarika nezaobilazni dio turističke ponude, ima i turističku dimenziju.
Dan prije festivala, u četvrtak 29. studenoga 2012. planiran je okrugli stol na temu Vino i turizam.  Ali festival resi i obilježje humanosti. Naime i ove godine dan prije službenog otvorenja manifestacije organizira se večera s aukcijom vina s humanitarnim predznakom, a prikupljena sredstva namijenjena su djeci iz Centra Down Syndrom iz Pule.

Priredba se odvija uoči božićnih i novogodišnjih blagdana i bit će vrlo korisna kao odličan uvid o mogućnostima u mjesecu darivanja. Na festivalu će se prezentirati i degustirati vina, sljubljivati vino i hrana, održavati suvremeno koncipirane eno-gastro edukacije za poslovne ljude, trgovce, sommelijere, ugostitelje, ljude iz javnog života, novinare i druge ljubitelje vina i hrane. Zanimljive i uzbudljive i ove godine bit će eno-gastronomske radionice koje mogu uvelike pridonijeti promociji ne samo hrvatskih vina i gastronomije nego i našeg turizma.

Prva hrvatska revija za vino, gastronomiju i turizam Svijet u čaši upravo u sklopu ove manifestacije priprema svoj tradicijski Atelje okusa, i to svečarski, uz 20. godišnjicu postojanja. Očekuje se nastup velikog broja kuhara i vinara, okupljenih u najnovijoj akciji časopisa Kuharevo vino, zamišljenoj da promovira zajedno hrvatsku kapljicu i jela tipična za ovo naše hrvatsko podneblje. Jedna od svakako osobito atraktivnih radionica trebala bi biti ona pod vodstvom gruzijskog profesora Giorgija Kvesitadzea, koji će govoriti o tradicijskom načinu proizvodnje vina u Gruziji i o vinima koja se na gruzijski način u novije vrijeme proizvode i na ovim našim prostorima. Dakako, predviđena je i degustacija gruzijskih vina i europskih vina rađenih gruzijskom tehnologijom.

Ovogodišnji Zagreb Vino.com odvijat će se na površini od oko 2500 četvornih metara, u zgradi hotela i u prostranom šatoru na terasi Oleander. Okupit će više od 250 izlagača, proizvođača i trgovaca vina, pršuta, sira, ulja, kulena, slatkih delicija iz Hrvatske ali i iz drugih zemalja iz našeg okruženja i iz Europske unije, a ostali dijelovi svijeta bit će zastupljeni uglavnom putem uvoznika. Izbor hotela Esplanade Zagreb za pozornicu festivala Zagreb Vino.com pokazao se kroz sve ove godine do sada kao puni pogodak – sjajan reprezentativni prostor i od uposlenih izvanredna podrška za uspješno održavanje festivala što je pridonijelo ostvarenju želja proizvođača da se u zagrebačkoj metropoli predstave na moderan način i da Zagreb Vino.com postane svjetski prepoznatljivo događanje.

Vidimo se u Esplanadi!

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.