NAJAVE: 7. internacionalni sajam pršuta

16/10/2013 — Leave a comment

19-20.10.  7. internacionalni sajam pršuta, Tinjan

fete-prsuta

Internacionalni sajam pršuta održat će se 19. i 20. listopada u Tinjanu. Riječ je o 7. ISAP-u, tradicionalnoj manifestaciji na kojoj će sudjelovati 30 izlagača iz sedam zemalja, i to Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Austrije, Crna Gore, te Bosne i Hercegovine.

Sajam i ove godine počinje subotnjim Svjetskim prvenstvom u pljočkanju u 9 sati, potom slijedi šetnja stazom suhozida te biciklijada,  a u 11 sati najavljeno je službeno otvaranje sajma. Ni ove godine neće izostati potezanje konopa, a zabava je tradicionalno zagarantirana. U sklopu ISAP-a bit će održan i eko-sajam, a posjetitelji će uz tradicionalnu izložbu kosira koja se ove godine održava 18. puta moći razgledati i Zavičajnu zbirku ”Enrika Depiera”.

Općina Tinjan može se pohvaliti najvećom koncentracijom vrhunskih pršutana u Istri, a sve one redom proizvode pršut na tradicionalan način, stvarajući tako jedinstven gastro proizvod koji je postao jedan od simbola Istre. Od prošle godine, istarski pršut nosi, ne bez razloga, prestižnu europsku oznaku izvornosti. Put do ove prestižne oznake trajao je punih 14 godina, ali je ipak nakon duge „borbe“ istarski pršut prvi autohtoni-poljoprivredni prehrambeni proizvod zaštićen oznakom izvornosti u Hrvatskoj. Formalni primatelj oznake izvornosti je Udruga proizvođača istarskog pršuta sa sjedištem u Pazinu, a primjenu oznake izvornosti nadzire ovlaštena certifikacijska tvrtka Biotechnicon iz Zagreba. Dobivanje oznake izvornosti znači da se nadzirati cjelokupna proizvodnja i sljedivost svih sirovina od kojih nastaje istarski pršut kao konačan proizvod, od hrane korištene u ishrani svinja, preko uzgoja krmača, proizvodnje odojaka, tova tovljenika, uvjeta klanja te naposljetku same prerade mesa. Samo pršuti za koje certifikacijska kuća utvrdi da su u njihovoj proizvodnji poštivane sve odredbe specifikacije, smiju nositi oznaku izvornosti, koja se utiskuje vrućim žigom na kožnu “manžetu” (nogicu) pršuta koji su u pršutani proveli najmanje godinu dana.

prsut

Internacionalni sajam pršuta posjetilo je lani 20 tisuća ljudi, koji su uživali u dobroj zabavi, vrhunskim delicijama i izvrsnoj atmosferi, organizatori su uvjereni da će u Tinjanu 19. i 20. listopada sve to svojim gostima ponuditi i ove godine. Jer, ISAP je gastro manifestacija, ali i puno više od toga, pa svakako svratite u subotu i nedjelju do Tinjana.

Za detaljan program festivala kliknite ovdje.

Vidimo se u Tinjanu!

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.