NAJAVE: 6. međunarodni festival vina i kulinarstva

18/11/2011 — Leave a comment

25. – 26.11.  6. međunarodni festival vina i kulinarstva, Zagreb

Šesti Međunarodni festival vina i kulinarstva u Zagrebu od 24. do 26. studenog okupit će ugledne hrvatske i međunarodne vinare te okruglim stolom, nizom radionica, humanitarnom večeri i drugim popratnim događanjima učvrstiti ugled jednog od središnjih mjesta susreta profesionalaca, stručnjaka i zaljubljenika u gastronomiju.

Festival svoja vrata za posjetitelje otvara 25. i 26. studenog u prostorima hotela The Regent Esplanade, dok će se vezane aktivnosti dogoditi i u danima koji prethode izložbenom dijelu.

Međunarodni festival vina i kulinarstva u cijelosti je posvećen kulturi stola kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i jednoj od vodećih ponuda hrvatskog turizma. Temeljem već pristiglih prijava, kao i interesa proteklih godina, očekuje se rekordna nazočnost izlagača, njih više od 230, što festival čini najvećim dosad. Uz domaće vinare, očekuje se dolazak proizvođača iz Francuske, Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Španjolske i Crne Gore dok će mnogi biti zastupljeni putem uvoznika. Na prestižnoj lokaciji hotela The Regent Esplanade okupit će se – uz vinare – i vodeći proizvođači hrane, maslinovih ulja, tartufa, sireva, pršuta i meda, koji će predstaviti svoje proizvode i gastronomsku ponudu.

Ovogodišnji izložbeni dio bit će obogaćen nizom popratnih događanja. U sklopu radionica s domaćim i međunarodnim vinarima, po prvi će se put u Hrvatskoj organizirati vođene radionice s najboljim godištima dviju uglednih francuskih vinarije – Château Clinet i Château La Dominique. Okrugli stol će na temu uloge vina u razvoju turističkog brenda okupiti ključne aktere tog procesa, dok će se na humanitarnoj večeri-aukciji prikupljati sredstva za Kuću Sv. Josipa za nezbrinutu djecu iz Hrvatskog Leskovca.

Radionice i okrugli stol

Kako bi posjetiteljima omogućio što više zanimljivog sadržaja, predviđen je niz atraktivnih radionica i eno-gastro edukacija s vrhunskim hrvatskim i međunarodnim vinima i vinarima. Riječ je o događanjima osmišljenima za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, ljude iz javnog života, ali i za ljubitelje vina i hrane koji se amaterski zanimaju u gastronomiji. U tri odvojena prostora – restoranu Zinfandel, prostoru casina te na Oleandar terasi – održat će se radionice s domaćim i međunarodnim vinarima, gastro blogerima, udrugama posvećenima gastronomiji te organizacijama vezanima uz turizam i gastronomsku ponudu.

Među radionicama se ističe dolazak predstavnika dviju uglednih vinarija iz Bordeauxa – Château Clineta i Châtea La Dominiquea. Smješten u apelaciji Pomerol, Château Clinet se danas, u svjetskim razmjerima, smatra jednom od ključnih vinarija desne bordoške obale. Predvođena karizmatičnim i mladim Ronanom Labordeom, vinarija je pažnju javnosti zaokupila u posljednjih 15 godina te proizvodi neka od najatraktivnijih vina regije. Vinograd veličine 9 hektara proizvodi koncentrirana i bogata, ali istodobno i balansirana vina koja se i kvalitetom i cijenom danas uspoređuju s proizvođačima poput Petrusa, Lafleura i Le Pina. Vinarija će u Zagrebu predstaviti svoja vina Ronan, Le Fleur de Clinet te Château Clinet najboljih bordoških godišta – 2000, 2005. i 2008. Château La Dominique je Grand Cru Classé vinarija iz St. Émiliona, smještena na granici s apelacijom Pomerol i naslonjena na vinograde kultne vinarije Cheval Blanc. Vinarija će u Zagrebu predstaviti cjelokupni izbor svojih vina, koji uključuje Château La Dominique, Château Fayat te Château Clement Pichon. S obzirom na terroir i kvalitetu vina, te i dalje izuzetno povoljnoj cijeni, riječ je o vinariji kojoj stručnjaci predviđaju ubrzan rast i razvoj sljedećih godina.

Humanitarna večera i aukcija arhivskih vina

U svojoj želji da pomogne onima kojima je to najpotrebnije, Međunarodni festival vina i kulinarstva nastavlja s humanitarnim aktivnostima te, dan uoči svečanog otvorenja, 24. studenog, organizira humanitarnu aukciju arhivskih vina i gala večeru koja će se održati u hotelu The Regent Esplanade. Organizator će ove godine pomoći Kući sv. Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu koja pruža obiteljski dom djeci i mladima koji iz određenih razloga ne mogu odrastati u vlastitim obiteljima.

Vrijedna arhivska vina za ovu priliku su donirali mnogi privatni kolekcionari, vinari, tvrtke i drugi pojedinci, a odlikuje ih vrhunska kvaliteta te ostale osobitosti koje ih čine izrazito zanimljivima za kolekcionare i ostale ljubitelje dobroga vina. Sredstva prikupljena na aukciji bit će donirana domu kako bi se podmirili troškovi obnove trošne zgrade koja predstavlja dom za 29 djece i mladih u dobi od 8 do 22 godine. Određeni broj mjesta na gala večeri i vinskoj aukciji još uvijek je slobodan te se pozivaju svi koji žele sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji da se obrate organizatoru.

Program i raspored radionica: www.vino.com.hr

Vidimo se u Esplanadi!

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.