Kaiken Malbec Mendoza Reserva ’09

09/04/2011 — 1 Comment

Malbec je sorta crnog grožđa koja je u Argentinu dovedena iz Francuske u drugoj polovici 19. stoljeća gdje se proširila i dobila status nacionalne sorte. U Francuskoj je danas manje zastupljena zbog svoje osjetljivosti prvenstveno na mraz koji je u francuskoj pokrajini Bordeaux 1956. g. uništio 75% usjeva i natjerao vinogradare da počnu saditi druge sorte.

Regija Mendoza vodeća je argentinska regija po proizvodnji malbeca od kojega se dobiva vino duboke crvene boje intenzivnog voćnog okusa i baršunaste teksture.

Vino je vrlo ugodne rubin crvene boje srednjeg intenziteta. Prozirno je, jasno, srednje gusto, bez sedimenta.

U nosu se pokazuju mekane, zrele crvene bobice, zatim prezrela malina koja polako prelazi u maline u svim oblicima. U pozadini se javlja začinska nota cimeta. Vino je osjetno toplo na nosu.

Aromatski profil iz nosa se vrlo vjerno i živaho prelijeva u usta. Nema ni traga drvenastim komponentama. U prvom momentu „čuje“ se kiselina koja se postepeno ukomponira. Alkohol grije što u početku čini da te dvije komponente malo iskaču i ruše sklad. Vino je tanično s relativno grubim taninima u dozrijevanju. Srednjeg je do srednje punog tijela, sočno i mesnato. Mineralnost je osjetna. U pozadini dominira pržena kava koja se javlja i u vrlo ukusnom, živahnom afteru (uz i dalje živahno crveno prezrelo bobičasto voće) koji je pun i traje minutama.

SAMSUNG

suho, 14,5% alc.

cijena: 60 kn

Pros: vrlo fino, bogato, voćno vino lijepe teksture, zahvalno za kombinacije s mesinom u raznim varijantama

Cons: mali trenutni nesklad alkohola i kiselina koji će s vremenom „sjest“. Kaže my friend Google da u Americi košta 40kn, cccccccc

Conclusion: ima dubinu, ima šarm, jako mi se sviđa. Ko je nestrpljiv neka otvori, neće puno pogriješiti, ali mislim da će kroz par godina ovo vino rasturat! Usudio bi se i bogohuliti… ovo vino bi se kroz koju godinu moglo naguravati s našim malim plavcima iz višeg cjenovnog razreda.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. » Kaiken Malbec Mendoza Reserva ’08 eNOgAStrObRUtaL - 04/06/2011

    […] preostali stariji brat meni odličnog malbeca iz 2009.“ pomislih naglas. Kako me je nedavno njegov godinu dana mlađi brat oduševio, nije preostalo ništa drugo nego učiniti „samoposlužni“ presedan i click […]

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.