Crvik Malvasija Dubrovačka Marin Držić 501 ’09

06/01/2012 — Leave a comment

U Državnom arhivu u Dubrovniku, među sačuvanim spisima iz doba srednjovjekovne Dubrovačke Republike u raskošnoj gotičko-renesansnoj palači Sponza, pronađen je zanimljiv zapis iz 1424. godine. Naime, radi se o zabrani prodaje vina po cijenama višim od odobrenih. U zapisu piše: „Tko prekrši tu odredbu neka mu se oduzme vino koje je prodao po većoj cijeni, odnosno vrijednost njegova vina. A gostioničar koji ga je prodao ima dubrovačkoj općini platiti 25 perpera, osim ako dubrovačka općina dade prodati malvasiju tada je može on prodati kako god mu se svidi”. To je prvi spomen neke bijele sorte vinove loze u povijesti na prostorima današnje Hrvatske, a vinom istog imena častilo se dubrovačko plemstvo u posebnim prilikama.

Malvasija dubrovačka kasna je i slabo rodna sorta grožđa naročito osjetljiva na pepelnicu. Uzgaja se u Konavoskom polju kraj Dubrovnika, a vinarija Crvik, koju danas vodi treća i četvrta generacija vinara u toj obitelji, vinovu lozu uzgaja u Donjim Konavlima, odnosno donjoj strani Konavala, od Komaja, Popovića, Radovčića pa sve do Vitaljine na škrtoj zemlji poznatoj kao Konavoska crvenica, dok se dio vinograda nalazi na rubnim dijelovima Konavoskog polja.

Uljno i bistro čiste intenzivne zlatno žute boje.

Na prvom nosu gusta, teška i gruba gorčina puna sunca i nečiste aromatike koju prevladaju strukturni elementi vina. Vrlo osjetni i alkohol i kiselina jedva dopuštaju otvaranje mirisa pokošene zelene stabljike vrtnog korova, preko svježeg bosiljka, suhog klinčića, prijelaza svježe razrezanog limuna u ribanu koru pa sve do žutog cvijeća. Teško razumljiva ali intrigantna aromatika kao Međimurcu konavoski dijalekt.

Puno tijelo, čvrste kiselinske kičme jače i od jakog alkohola dobro ožeže nepce. Potpuno suho, snažno, prodorno, gorko i mesnato, viskozno u ustima diči se rustikalnošću i pršti moću. Okus livadne kiselice, gruba borba prkosne gorčine nasuprot provokativnoj vitkoj kiselosti u kojoj se ne nazire pobjednik. Tijelo tuče okuse čeličnom strukturom. Ali opet, u retru vrlo brzo omekša vijoreći se kao plemenitaška zastava finog tkanja otvarajući zrelu jabuku u pratnji piskutavog trubadura ogrozda.

Meni preteško vino da bi povuklo na još ali za stolom bi svojim tijelom ravnopravno pariralo sočnom krvavom bifteku.

suho, 14,2% alc.

cijena: 90 kn

Pros: brutalno vino koje svakako treba probati, ako ništa drugo edukacije radi

Cons: ne probavati na tašte; cijena

Conclusion: željezna šaka u tankoj mekoj rukavici

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.