Cossetto Mozaik ’08

12/11/2011 — Leave a comment

Raspisaše se nedavno kolege o Cossettovom Mozaiku ‘08. Vidla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu. A i krajnje je vrijeme da otvorim ovu bocu pošto je friška berba ’09 već odavno “vani”. Cossettovu kupažu borgonje, cabernet suvignona i merlota prvi put sam kušao na ovogodišnjoj Vinistri. “Hm… fino, intrigantno, ugodno i pitko”, detektirah onako s nogu. Omjer sorti je 40:40:20, ali sad u čiju korist, naravno da sam zaboravio. “Nego, stric, ima’l tog za kupit kod nas u sjevernim zemljama, jel?” upitah pristojno autora ovog finog vina. “Ima, ima” kaže stric al’ udjeli jednu putnu za svaki slučaj. “Hvala” reko “doći ću vam opet!”.

Cossetto Mozaik '08

Na sedam hektara vinograda obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Cossetto, u blizini Kaštelira, temelj sotrimenta su autohtone istarske sorte malvazija, teran i borgonja nadopunjene cabernet sauvignonom, muškatom bijelim i chardonnayem. Vinogradi su na izdašnoj istarskoj crvenici okrenuti na jug, jugoistok i jugozapad na nadmorskoj visini od 150 do 200 metara.

Ajmo sad na vinčinu. Bistro, vrlo intenzivne i sjajne rubin crvene boje magnetski izvlači slinu na usta. Još kad se sjetim Vinistre, gdje sam Mozaik, uz Damjanićev Merlot i Kabolin Teran uvrstio u Top 3 istarska crnjaka berbe ’08, osmijeh refleksno počinje masirati mišiće lica.

Cossetto Mozaik '08

Nos ugodno ispunjava čista voćna svježina bobičastog voća uz izražajan začinski temeljac i miris vlažne zemlje. Zagasitost brusnice resko oplemenjuju borovnica i nar. Vrlo izražajna začinska struktura mirisa s dominantnim crnim paprom pruža jaku protutežu svježim bobicama. Crni čaj i blaga zadimljenost povlače iz pozadine drvo koje brzo zagospodari čašom. Da ne znam što kušam pomislio bi da se radi o nekom baznom južnjaku.

Na nepce udari visoka dominantna kiselina uz vrlo ravnopravan joj alkohol. Svježe i toplo. Tijelo vina teško prati tako jaku strukturu. Poluzreli, ne baš nježni tanini nadvaladavaju bobičasto-začinsku aromatiku uklapajući se jedino u izraženu trpkost brusnice. Tekstura plave šljive i borovnica pozadinski parira drvetu i zemljanim tonovima.

Iskreno, malo sam zbunjen. Vino mi nije niti najmanje ovakvo ostalo u sjećanju. Više ostavlja dojam dobrog, još nedozrelog plavca malog.

suho, 13,3% alc.

cijena: 53 kn

Cossetto Mozaik '08

Pros: meni po guštu, uz veliki potencijal sparivanja s lovačkom kuhinjom, recimo gulašem od veprovine sa suhim šljivama i brusnicama

Cons: opća konfuzija obzirom na prijašnje kušanje

Conclusion: solidan crnjak kojemu je potrebna još barem godina odležavanja

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.