Schott Zwiesel Bordeaux Ivento

09/04/2011 — 3 Comments

New hardware found! Schott Zwiesel Bordeaux serije Ivento. 235/91mm, 633cl. Najprodavanija ugostiteljska čaša više klase u Europi u 2010. Kristal. Titan umjesto olova (Tritan*). Proizvođač deklarira otpornost na lom s izrazito visokim stupnjem savitljivosti. Lomljivost je smanjena 30 posto. „Dishwasher safe“. Garantirani sjaj i nakon 1000 pranja. I to sve za cca 20 kn/kom! Dovoljno razloga za probu.

Čaša uistinu djeluje daleko otpornije od 10-tak puta skupljeg Riedela, i jeftinijih „level-under“ Spiegelau i Nachtmanna, a u cjenovnom je razredu IKEE. Tijelo oblika izduljenog tulipana trebalo bi pokriti grupaciju teških crnjaka punijeg tijela (M, CS, CF…).  Promjer otvora je za nijansu preuzak za teška vina, tijelo je više za shiraz/syrah, ali neću cjepidlačiti.

Testni software je provjereni Iuris Merlot ’06. Boja se dobro razaznaje i pri dnevnom i pri sobnom svjetlu. Čaša je relativno lagana, 182 g. U ruci je vrlo pokretljiva. Težište je dobro pogođeno i čaša se ponaša balansirano pri „ručnom dekantiranju“. Da je stalak centimetar duži bilo bi idealno. Kristal daje dijamantni sjaj i prozirnost je vrlo dobra. Nema značajnijeg loma svjetlosti na „trbuhu“.

Njuš njuš… Sve je tu. Na usnama je elegantna, nijansu oštrija na gornjoj usni. U kontaktu je primjetna čvrstoća materijala. Sve u svemu vrlo dobro.

new_hardware-2_resize

Pros: kristal, čvrstoća, prozirnost, dishwasher safe

Cons: ništa bitno

Conclusion: za po doma, za po vikendici, za po restoranu… Izuzetan value for money!

Na kraju spill test: Schott Zwiesel – Break Resistant Wine Glasses

Probao. Stvarno radi.

*Tritan – patetnt tvrtke Schott Zwiesel, tehnologija proizvodnje kristala u kojoj se kalcijev oksid djelomično zamjenjuje titanom umjesto olovnim(II) oksidom (PbO).

3 responses to Schott Zwiesel Bordeaux Ivento

  1. Bok! Guglam, guglam al ne mrem nać ovu čašu u HR. Imaš neki tip? Thanks!

  2. imaš na linku u potpisu

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.