Brkić Greda ’06

11/05/2011 — 12 Comments

Paletu vina cijenjenog biodinamičara Brkića prvi puta sam kušao ove godine na zagrebačkom Wine & Gourmet festivalu nakon skretanja pažnje kolege blogera. Kušanje je popratio vrlo ugodan razgovor i moje konstantno čuđenje: „Čekaj, zar ste svaku bobicu ručno sklinuli s peteljke?!?… Jesmo…Baš svaku?!?… Aha… Pa pobogu, koliko vam je vremena trebalo?… Dva dana posla za cijelu obitelj i prijatelje… I koliko litara godišnje proizvedete?… Od 15 do 30 tisuća litara… Uf…“ Nakon takve informacije i apsolutno uvjerljivog vinara pojavi se refleks respekta prema dragocjenoj tekućini prezentiranoj na stolu.

brkic-2_resize

Na stolu su bili Mjesečar, Čitlučka žilavka i crna i bijela Greda, od kojih mi je upravo ova zadnja zapela za organoleptičke mjerne instrumente. Morao sam to vino još (barem) jednom doživjeti na miru.

Prva boca koju sam kupio bila je tehnički neispravna. Doduše vino, a ne boca. Potpuno je „povuklo“ na čep, za što krivim izuzetno loše uvjete čuvanja vina novootvorenog dućana u kojem me kad uđem srce zaboli. Odlična ponuda, odlična lokacija i brutalna staklena stijena s pogledom na jug bez zavjesa i ikakve smislene klimatizacije. Teško mi je vidjeti svu tu ljepotu proizvoda hrvatskih i stranih vinara kako kuhaju na >20°C. Stvarno šteta.

Vratio bocu. Dobio drugu, uz obavezno moje pitanje „A kada vam je došla pošiljka?“.

Već na prvi pogled u čašu vino mi se jako svidjelo. Krasne je srednje intenzivne boje suhog zlata, bistro, sa pokojim preostalim mjehurićem živosti.

Prvi njuš detektira pitomo drvo, zrelu dunju i žuto voće, ali ne u klasičnom aromatskom izdanju koje to voće predstavlja nego lagano i svježe. Pojavljuje se i ton kave, i zeleni nezreli orah koji brzo postane ljuska od oraha. Vrtnjom se otvara mekanije žuto voće ali još uvijek lagano, nota meda od bagrema, pa zatim sami bagrem. U pozadini dominira rascvjetala magnolija. Kad vino malo odstoji u čaši, minutu-dvije, pojavljuje se aroma lagano zapečenog žutog biskvita koja nestane ponovnom vrtnjom.

U ustima je elegantno, skladno, lako i vrlo pitko ako uzmemo u obzir sveprisutnu drvenu komponentu. Lagano zagrije trbuh. Kiseline ima još taman dovljno za možda godinu dana ležanja, ali mislim da je sada pravo vrijeme za kušanje. Potpuno je laganog tijela, vitkog, ali ne sportski istesanog, nego genetski naslijeđenog.

Žuti citrusi prate već pomalo dominantnu aromu drveta. Kiselost limuna i lagana gorčina grejpa ostaju i u afteru.

Žilavku sam uvijek doživljavao kao „rebel“ sortu, karaktera kršnih konjanika na zagrijanom kamenu. E ova nije takva. Elegantna je, uglađena i nekako „civiliziranija“. A ono što mi se najviše sviđa je to da mi se žilavka konačno sviđa.

SAMSUNG

suho, 11,5% alc.

cijena: 70 kn

Pros: skladno, i bez obzira na sveprisutno drvo, vrlo pitko

Cons: popila je malo bačve što nekima može „kočiti“ slijedeću čašu

Conclusion: kušati na idealnoj temperaturi (oko 12-13°C) i guštati uz polumasni kravlji sir. Nagradna igra: Koliko puta sam spomenuo riječ “lagano” 😉

12 responses to Brkić Greda ’06

 1. 4 * lagano + 1 * u zaključku
  1 * laganog
  1 * lagana

  Kad/kako pruzimam nagradu?

 2. zamišljam prosječnog amera kako izgovara “čitlučka žilavka”…
  aj piši dalje, dosta si pijuckal u poreču, vinijoooo!

 3. ISPRAVAK NETOČNOG NAVODA!
  Bobice se ručno skidaju samo za vino Mjesečar kojeg se godišnje napravi max 1000 litara, a ukupna proizvodnja vinarije iznosi 15-30.000 litara.
  Isprike zbog nejasnoća!

 4. Žilavka je čudna sorta, kao i ljudi s tog područja, ali definitivno sam uvjeren da dosta toga može dati, naprimjer od tog Brkića, isključivo od njega, jer nije u prodaji, trebate kušati “Limousine” žilavku te se iznenaditi prefinjenom petrolu kao da ste na R. rizlingu .
  🙂 Bit će takvih iznenađenja još od Brkića siguran sam….

  • O “Limuzini” čujem samo mitove i pohvale. Kako mi rizling mi teče venama, veselim se kušanju čim se je nekako dočepam 🙂

 5. We are very excited. Greda and its cousins Zilavka and Plava Greda (Blatina) will arrive in California next week. This is the first time that wines made by Josip Brkic will be available in the USA.
  Zivili, Frank

 6. Sasha Burekovic 18/06/2011 at 01:52

  I love reading your blog! I just wish it was in English so I could share it with our customers here in Chicago. We import Vinarija Citluk wines and they are slowly gaining a following here in America. Hercegovina is definitely a great place for wine.
  Zivili,
  Sasha

  • Hi Sasha! Thanx for reading my blog! It’s only in croatian for now. You can use google translator on the bottom of the blog. I know it’s not the best option, but it helps a little 😉
   Do you import croatian wine also?

 7. Odlično vino, miris mi je fenomenalan, na slijepo bi rekao da se radi o nekom finom crnom vinu, okus opet tako ugodno lagan, kad bi jednom riječju morao opisati ovo vino prvo što mi pada na pamet je – profinjeno.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.