Movia Lunar Chardonnay ’08

10/04/2014 — 2 Comments

Movia Lunar Chardonnay '08_02

Detaljno sam na Jubitou proučio manual-uradak g. Aleša Kristančiča kako rastočiti Lunara. Prvi puta to radim pa mi je pobjeglo malo taloga u dekanter. Dešava se. Ali ako g. Aleš Kristančič tvrdi da je talog, odnosno sediment život, ovo će ovo biti vrlo živahan razgovor naroda slovinskog.

Movia Lunar Chardonnay '08_03

Nos eruptivno divlja. Toliko je kompleksan da ne znam što prvo zapisat. Stampedo aromatskih objekata kroz preuska vrata najveće moguće čaše. Oranžada, začinjena orašastost, bogata voćnost kore golemih citrusa, živo, svježe, razbuđujuće, otvara očne kapke prenoseći vibraciju. Toliko snažno da nos uopće nije potrebno preduboko “umočiti” u čašu. Oštrina fluidno prelazi s jedne koncentrirane aromatske skupine na drugu. Sveprisutna hlapivost na granici konvencionalne iritacije uzdiže doživljaj izvan gabarita Matrixa. Zemljano-kamena vlažna mineralnost oblaže zube kamencem. Izravna konverzacija konzumenta s grožđem, zemljom i kamenom. Prašnjavo i mineralno, tanično i snažno. Dirty blood.

Neintervencija vinara evidentna je i jasna kao dan. Fermentirano grožđe iz kace zaboravljene u garaži. Snažan, još nedozreli tanin, istrgnut iz utrobe bačve zbunjuje. Da li je ovo vino premlado ili je to etalon karaktera zamrznut u vremenu. Dojma sam da će prije ostariti staklo boce.

Snažna struktura pogonjena žilom kiseline i taninom naslućuje ozbiljniju cigaru. Ne bih se usudio sparivati ovo vino s hranom. Pola boce na tašte, pola uz cigaru. Jedina formula postizanja sinhronizacije.

Interesantno. U četiri sata konzumacije i opservacije (vino je prelazilo s cca 6 st. C do sobne temperaturena na kojoj je provelo otprilike 3/4 vremena) vino se nije perceptivno strukturalno niti suštinski aromatski mijenjalo. Svrha dekantiranja je ostala na razdvajanju taloga od vina.

Ako su vam bijela macerirana vina više fetiš nego geek stuff, onda bi vam sadržaj ove boce mogao biti zanimljiv.

Movia Lunar Chardonnay '08_01

Ne, ovo nije 100 od 100. Ovo vino se ne važe termometrom. Ovo je ezoterija. Zaboravite okusne pupoljke, trenje i sve opipljivo o čemu su vas učili. Ovo je blagi dodir duhovnosti. Naslućivanje esencije spiritualnog. Shvatljivo isključivo izvan okvira konvencionalnog. Shvatljivo? Jedva shvatljivo. Djevičanska komunikacija sirovine i produkta. Na razini na kojoj više ne raspoznaješ što je sirovina, a što produkt.

suho, 14% alc.

cijena: 168 kn

Pros: “Rok trajanja: neograničeno” 😀

Cons: Mogu sad natrkeljat šablone u stilu “ovo nije za svakoga” ili “filozofija u vinu”. Ovo JE za svakoga. I ovo JE filozofija. I jedan i drugi predmet imali ste u srednjoj školi.

Conclusion: Zlo i naopako po moj novčanik. Vino koje želim piti barem svaki drugi dan.

2 responses to Movia Lunar Chardonnay ’08

  1. Mihail Poduje 05/10/2016 at 16:29

    Ovaj članak po opisu i dojmovima o Lunaru kao da sam ga ja pisao, samo ga nikad ne bih tako dobro napisao.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.