Saints Hills Dingač ’09

08/12/2011 — 4 Comments

Stigao je! Dugo očekivani uradak vinarije Saints Hills, proizvod suradnje s francuskim enologom Michel Rollandom, „french touch“ s poznatog pelješkog grand cru položaja, Njegovo Veličanstvo Dingač!

Selekcija u vinogradu od 4 ha i želja za što višom kvalitetom, urodila je ovaj put sa svega 3500 boca, dvostruko manje nego berba 2008. Dingač 2009. je 50% fermentirao u francuskim bačvama, 25% u hrastovim bačvama zapremine 32 hektolitra te 25% u betonskim tankovima oblika jajeta, raritetom u proizvodnji vina i jedinim takvim u Hrvatskoj.

Čisto, bistro, poluprozirno u čaši, rubin crvene boje srednjeg intenziteta. Ljubičasti odsjaj sugerira mlađahnost ovog friško ispečenog Dingača. Iako „suze“ po čaši i evidentna „uljnost“ pokazuju veću koncentraciju alkohola, nikako ne bih naslutio brutalnih 15,9%.

Pratim polagano otvaranje u čaši kroz nekih dva sata na početnoj temperaturi stupanj-dva nižoj od idealne konzumacijske.

SAMSUNG

U nosu, nakon početnog blagog dodira dima i note prašine, otvara se vrlo koncentrirana i svježa voćnost mekanog crvenog bobičastog voća uz mirise miješane mediteranske začinske makije. Nema onog klasičnog ukuhanog voća i rogača. Sortnu i „terroirsku“ polusuhu šljivu u stopu prate blagi mirisi zemlje i sušenih algi. Ekstrakt djeluje toliko jak da ni u nosu ne osjećam impozantni alkohol.

Nakon dva sata otvaranja, na nosu je čist harmoničan miris (svega do sad) s tek blagom naznakom alkohola. Voćna svježina i ekstrakt i dalje pršte iz čaše.

Na nepcu dobro izbalansirano s ipak osjetnom kiselinom što samo pokazuje razvojni stupanj ovog vina. Hm.. djelomično toplo?!? Da, samo doživljaj djelomično toplog. Ne mogu vjerovat. Pa gdje je tih 15,9% alkohola?? Naglašavam da vino kušam „na tašte“. Potpuno je nenametljivo u klasičnom smislu sunca u boci kakav se u pravilu očekuje od rasnog Dingača. Vrlo ekstraktno, čiste teksture, čvrstog sportskog mišićavog tijela, srednje mesnato fine suhe taničnosti na granici slatkoće. Okusi zrelog crvenog voća i školji svježe izvađenih iz mora. Mljac!

Ako kažem da se 15,9% alkohola i dalje niti približno ne osjeti, vjerujem da ćete misliti da Vas zafrkavam. Taj puni, ali uglađeni ekstrakt kao da ne dozvoljava čvrstoj kičmi da se vidi ispod nercove bunde.

Vrlo ukusan i postojan retro. Jasna suha šljiva i zrela trešnja prelijevaju se jedna u drugu. Fino. Mene vuče na još. Pa kako i ne bi!

SAMSUNG

suho, 15,9% alc.

cijena: 370 kn

Pros: još uvijek sam pod dojmom kako se 15,9% alkohola niti približno ne osjeti. Vrlo pitko, ekstraktno i ukusno

Cons: šteta što ga ima u tako limitiranim količinama, cijena

Conclusion: stručno ispolirani Dingač koji mijenja standarde i približava ove brutalne južne crnjake superteške kategorije široj publici

4 responses to Saints Hills Dingač ’09

 1. nenad vukusic 08/12/2011 at 11:24

  gdje si ga kupio? ili si ga dobio na probu?

 2. Selekcija u vinogradu od 4 ha i želja za što višom kvalitetom, urodila je ovaj put sa svega 3500 boca, dvostruko manje nego berba 2008. Dingač 2009. je 50% fermentirao u francuskim bačvama, 25% u hrastovim bačvama zapremine 32 hektolitra te 25% u betonskim tankovima oblika jajeta, raritetom u proizvodnji vina i jedinim takvim u Hrvatskoj.

  Ako si točno naveo podatke, onda matematika ne štima.
  25% dingača je fermentiralo u ” hrastovim bačvama ” zapremnine 3200 litara( budući su bačve u množini znači da su barem dvije) to je već 6400 litara vina.
  50 % fermentira u francuskim bačvama pa je to dodatnih 12800litara vina
  25% fermentira u betonskim tankovima pa je to još 6400 litara
  Sve skupa 25600 litara dingača sa 4 hektara ili 6400 litara po hektaru.
  To znači da je urod bio barem 10 tona po hektaru. A da je i upola manji, 5 tona po hektaru nije malo za plavac.

  • Istina. Zbog nespretnosti u pisanju matematika postaje nemilosrdna.
   Kod hrastovih bačava misli se na ukupnu zapreminu kolika je i kod francuskih bačava i kod betonskih tankova, a postoci su vremenski intervali fermentacije.
   Hvala na ispravci!

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.