Korta Katarina Pošip ’07

20/04/2011 — 2 Comments

Na red je došao i treći pošip. U zadnjem pijuckanju prije dva mjeseca ostavio je dojam fantastično užitnog vina koje se gušta „na samo“. Baš da vidim hoće li skinuti trenutno vodećeg Krajančića s trona.

Natačem krasnu srednje gustu, tamnožutu tekućinu intenzivne boje 24 karatnog zlata. Briljantnog je sjaja, bistra i bez kristala, a pri vrtnji boja povuče na jantar.

Prvi hlapljivi nos mekano dotakne zreli mango i ton suhe marelice. Kreću razni citrusi, kora od limete i naribana kora limuna uz miješane tropske note. Sekundiraju ogrozd, dunja koja prelazi u miješani kompot s jabukom, zrela breskva uz tračak prezrele „udarene“ breskve. Pozadina je blago začinski pikantna s dominantnim klinčićem. Dubokim zaronom nos izvlači zreli ananas.

Usta slasno popunjava fantastično skladno srednje puno do puno tijelo fine, skoro mesnate teksture. Pošipasti gorkasti završetak na sredini jezika je na mjestu. U trbuhu lagano grije, ali ne i u grlu. Hm, jel ja to osjećam tanine??

Sortnost je jasna ko dan! Okus je zreo i vrlo užitan. Ima tu svega: ogrozd, mekano blago tropsko voće, zelena jabuka, zrela dinja, nota suhe smokve i marelice.

U afteru se javlja bijelo grožđe debelih bobica koje trošimo za zobanje i lagani voćni kolač. Vrlo je ukusan i traje nekoliko minuta.

Korta Katarina kvalitetom stoji Krajančićevoj Intradi uz bok. Ali, ipak su to dvije različite discipline. Korta Katarina je odležali, mirni, staloženi, odrasli pošip u kojem dominira „teško“ mekano zrelo voće tipa dunja, dinja, breskva i suha marelica. Imam “hunch” da bi jako dobro sjeo uz cigare (iako ih još nisam probao uz vino). Krajančićeva Intrada je pak svježa, poletna, cvjetno živahna, fantastično aromatski, čak kaotično kompleksna i osvježavajuća (ali ne trivijalno osvježavajuća kao žlahtina). Da ih moram piti svaki dan, pio bi ih naizmjenice.

SAMSUNG

suho, 14,2% alc.

cijena: 120 kn

Pros: Korta Katarina preuzima Krajančiću dva mala kristalna globusa, za Spust i Super-G

Cons: cijena

Conclusion: zreli pošip za uživanje ipak previsoke cijene

2 responses to Korta Katarina Pošip ’07

  1. Heh, vidim da zobljemo Korta Katarine u zadnje vrijeme… krenula nas karta 😉

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.