Philipp Vina Palinurus ’10

21/12/2011 — 2 Comments

Suradnja Filipa Baranovića, koji živi i radi u Švicarskoj, i Balda Kanđere, vinara s Pelješca čija obitelj vinogradarski staž mjeri generacijama, urodila je s četiri nepcu i uhu interesantna vina; Zicada -plavac mali s položaja Postup, Testudo – plavac mali s položaja iz unutrašnjosti Pelješca, Palinurus – kupaža rukatca i chardonnaya i French Connection – kupaža sorti iz posve mladih vinograda, syraha (10%), marselana (50%), cabernet suvignona (30%) i plavca malog (10%). Ukupna trenutna površina vinograda je tri hektara, a u planu je širenje na sedam.

Palinurus, mitološki kormilar broda trojanskog junaka Eneja, a u gastronomskoj stvarnosti jedna od najfinijih morskih delicija, krasi nazivom ovu izrazito svježu kupažu rukatca i chardonnaya odležalu u inoxu nakon brze prerade grožđa i hladne fermentacije.

Privlačna bistra tekućina slamnato žute boje zelenkastog odsjaja srednjeg intenziteta zove na probu.

Vrlo svježe u nosu. Izrazito reska granny smith jabuka na prvom nosu povlači za sobom polagano cvjetno otvaranje livade maslačaka. Izmjenjivanje finih cvjetno-voćno-herbalnih mirisa u izdanju maslačka, cvijeta lipe u cvatu, zelenih jabuka, vrlo jasne zrele lubenice, žutih citrusa i svježe pokošene trave ugodno škaklja nosnu aparaturu. Razigrana igra “slatkastih” i “kiselkastih” senzacija.

Na nepcu lijepo balansira druženje alkohola i kiselina, s kiselinom ipak za nijansu jačom koja stvarajući osjećaj užitnosti otvara apetit i poziva na još jedan gutljaj. Srednje svježine, laganog tijela, jednostavne, glatke teksture jednako tako klizne niz grlo. Blaga kremasta struktura chardonnaya sa slatkastim notama maslaca kontrira citrusnoj živosti i svježini rukatca i finišira ugodnom ali kratkotrajnom gorčinom grejpa.

polusuho, 12,1% alc.

cijena: 49 kn u vinariji

Pros: vrlo pitko, jednostavno, a opet intrigantno vino zanimljive igre slatko-kiselih okusa

Cons: dostupno samo u vinariji i okolici

Conclusion: večernje osvježenje koje mi je baš “leglo” za opuštanje nakon napornoga radnog dana

 

2 responses to Philipp Vina Palinurus ’10

  1. Gaius Julius Caesar 31/12/2011 at 10:49

    Eno Gastro Brute!
    Lorem scribbling in anno novo vult te G. J. Caesar

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.