Nek idu malo svi u Honduras…

11/05/2012 — 1 Comment

„Hrvatska je zemlja pravde, blagostanja, kompetencije i prirodnih bogatstava. Izbaci uljeza.“ glasilo je pitanje na popularnom večernjem televizijskom kvizu. „Hm…pravde imamo na svakom koraku, u blagostanju doslovno grcamo, kompetencija nam je middle name… pa jasno, uljez su prirodna bogatstva, toga nemamo ni u tragovima!“ odgovori natjecatelj. „Bravo! Odgovor je točan!“

Upravo taj „middle name“ došao je do izražaja i u ovoj žalosnoj priči. Opet.

Frano Miloš, vinar s Pelješca o čijoj je veličini danas suvišno raspravljati, dugi niz godina bije bitku s komisijom za organoleptičko ocjenjivanje vina Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo – Odjel za vinarstvo, komisijom čija je, u krajnjoj liniji, prva i zadnja hoće li vaše vino završiti na tržištu ili ne. Ove godine komisija u sastavu prof. dr. sc. Stanislava Herjavec, dr. sc. Ivana Alpeza, Antonija Tomić, dipl. ing, Ivica Perak, dipl. ing, Franjo Majnarić, dipl. ing, Ante Grubišić, dipl. ing. i Branka Mihaljević, dipl. ing.  u prvobitnom sastavu, a u ponovljenom Ivna Linke, dipl. ing, Ingrid Palman, dipl. ing, Miodrag Hruškar, dipl. ing, Goran Marmilić, dipl. ing, i Irena Vrtarić, dipl. ing, nakon laboratorijske kemijske analize Laboratorija za fizikalno-kemijska ispitivanja istog Zavoda nakon koje je vino dobilo ocjenu kakvoće kategorije Vrhunsko vino, donijela je odluku da vino Miloš Stagnum Rose 2011 „ne zadovoljava za promet“ jer je „u vinu jako naglašen neugodni, oštri miris etil acetata i izražene hlapljive kiselosti“. Ta odluka je donešena nakon organoleptičke analize članova komisije. Iako takvu metodu ocjenjivanja propisuje Pravilnik o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina (NN 106/04), zanimljiva je činjenica koliko je, nakon što je zadovoljena laboratorijska analiza, takva subjektivna metoda ocjenjivanja relevantna. Da li je to samo još jedan pravilnik koji dopušta da pojedinac na temelju subjektivnog doživljaja odlučuje doslovno o nečijoj sudbini, bila to sudbina vina ili ljudska egzistencija? Izgleda da je.

Citiram:

„U vezi Vašeg zahtjeva za puštanje u promet vina: ´STAGNUM´, ROSE berbe 2011, količine 22,50 hl, izvješćujemo Vas da uzorak analitički udovoljava uvjetima propisanim Zakonom o vinu (NN 96/03), Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05) i Pravilnikom o kategorijama proizvoda od grožđa i vina, enološkim postupcima i ograničenjima (NN 114/10), za predloženu kategoriju VRHUNSKO VINO.

Međutim, Komisija za organoleptičko ocjenjivanje, u ponovljenom postupku senzornog ocjenjivanja, sukladno Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju mošta i vina (NN 106/04), odbacila je uzorak s napomenom da kakvoća ne zadovoljava za promet, U VINU JE JAKO NAGLAŠEN NEUGODNI, OŠTRI MIRIS ETIL ACETATA I IZRAŽENE HLAPLJIVE KISELOSTI.

Također Vas izvješćujemo da sukladno Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju mošta i vina (NN 106/04), više ne možete ponoviti postupak organoleptičkog ocjenjivanja već u roku od 15 dana od dana primitka ove obavijesti možete podnijeti žalbu Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.“

E pa živjeli!

One response to Nek idu malo svi u Honduras…

  1. Treba ukinuti sve te komisije i bilo kakve kontrole prehrambenih proizvoda.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.