NAJAVE: Orange Wine Festival Izola 2013

22/04/2013 — Leave a comment

26.04. Orange Wine Festival, Izola

Izola 2013

Ovog petka nikako ne propustite spektakl zvan Orange Wine Festival. Mjesto događanja je Manziolijeva palača, jednoj od najstarijih građevina u Izoli. Prošlogodišnje prvo izdanje orange wine festivala ugraviralo je ovaj događaj narančastim slovima na listu Must go vinskih zbivanja!

Što su to narančasta vina? Grubo govoreći – to su bijela vina dobivena tehnološkim postupkom proizvodnje crnih, odnosno crvenih vina. Ključna razlika od većine današnjih bijelih vina je u maceraciji – namakanju u moštu kožica i koštica bobica grožđa u kojima se nalazi većina materijala, od pigmenta do tanina. Pri proizvodnji bijelih vina maceracija se u pravilu izbjegava kako bi se dobila meka i svježa vina, ili se provodi maceracija od samo nekoliko sati ili dana uz strogo kontroliranu/dirigiranu temperaturu. Kod proizvodnje narančastih vina maceracija traje danima, tjednima pa i mjesecima, a uz maceraciju odvija se alkoholna fermentacija,  što pruža mogućnost da se puno materijala iz kožice i koštice grožđa izluči u mošt. Maceracija je na temperaturi ambijenta, dakle bez posebnog dirigiranja sa strane. Neki vinari maceriraju u amforama ukopanima u zemlju, neki u otvorenim kacama, neki i u barriqueu. Poslije maceracije i kompletirane alkoholne fermentacije pa i malolaktike (jabučno-mliječno vrenje pri kojemu se jabučna kiselina pretvara u mliječnu), vino se stavlja na dozrijevanje (nerijetko na dvije i više godina) na finom talogu u amforu ili u drvo, a tu je uglavnom riječ o velikim bačvama. Kakvoća i stilistika vina ovisni su o obliku i dužini maceracije i načinu i dužini dozrijevanja. Nakon dozrijevanja vino bojom bude unutar spektra od nijanse ružičaste, preko rumene, živopisne narančaste do bakrene.

Ove godine na festivalu izlagati će više od pedeset vinara iz talijanske pokrajine Furlanija Venecija Julija (Friuli – Venezia Giulia), okolice Gorizije (Collio, tj. talijanski dio Goriških brda), Goriških brda, Krasa, Vipavske doline, Slovenske Istre, Istre, Austrije, Gruzije i Srbije.

Program:

14:30  Otvorenje festivala (crkva Marije Alietske)

15:00 – 21:00  Vinari predstavljaju svoja vina (Manziolijeva palača)

15:30 – 19:30  Predstavljanje kulinarskih specijaliteta (Manziolijev trg)

22:00  Orange Wine after party (Moby Dick, Izola)

Vidimo se u Izoli!

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.