NAJAVE: Međunarodna smotra i degustacija muškata

06/07/2011 — Leave a comment

08.07.  Međunarodna smotra i degustacija muškata, Momjan

Međunarodna smotra i degustacija muškata pod nazivom “U carstvu muškata” manifestacija je posvećena momjanskom muškatu kojeg su proslavili lokalni vinari Kozlović i Kabola.

Povijest Momjana seže u daleku 1035. godinu, a duh stoljetne povijesti prati vas i u svakoj momjanskoj uličici. Ono što Momjan čini neodoljivim svakako je momjanski muškat, sorta bijelog grožđa koja raste na ograničenom području Momjanštine na nadmorskim visinama od 200 do 350 metara. Mnogi poznavaoci istarskih vina na prvo će mjesto uzdignuti momjanski muškat, zbog njegove zlatne boje, intenzivnog mirisa divljih karanfila i izuzetne arome. Suho, slatko i slasno.

Česti je pratilac slastica, ali i svakog profinjenog jela. Muškatu se pripisuju i afrodizijska svojstva, posebice kad su u pitanju čedne gospe. Zbog svoje je posebnosti momjanski muškat cijenjen i izvan Istre. Još je davne 1935. godine na smotri vina u Bruxellesu osvojio zlatnu medalju. Ako su u njegovim čarima istinski uživali na dvoru cara Franje Josipa u Beču i kralja Emanuela III. u Rimu, zašto ne biste i vi…

Carski muškat s Momjanštine možete kušati na manifestaciji njemu u čast na prekrasnoj lokaciji u blizini starovjekovnog momjanskog kaštela. Uz degustaciju momjanskog muškata gdje gostima nude vino osobno vinari muškatiri odjeveni u muškatirske odore, održava se i poseban program s povijesnim prikazom grada Momjana i okolice.

Vidimo se u Momjanu!

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.