NAJAVE: Dani školjaka

06/02/2013 — Leave a comment

01.02.-23.03.  Dani školjaka – Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla

Dani školjakaS početkom veljače na području sjeverozapadne Istre počeli su Dani školjaka. To je jedna od četiri ključne gastronomske manifestacije te istarske regije:

  • Dani školjaka (01. veljače – 23. ožujka)
  • Dani šparoga (25. ožujka – 15. svibnja)
  • Dani švoja (listopad-studeni)
  • Dani jadranskih liganja (prosinac)

Koncept događanja sastoji se u korištenju lokalnih školjaka iznimno bogatog podmorja sjeverozapadne Istre – kapešanti, pedoća, dondola, mušula, kanaštrela i oštriga u vrijeme kada je meso ovih školjaka najukusnije, kroz financijski pristupačnu ponudu lokalnih restoratera. Kulinarske delicije sparivat će se s vrhunskim lokalnim vinima i maslinovim uljima, ali i ostalim tradicionalnim namirnicama po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat.

DSC_0648_resize_resizeRestorani A Casa, Astarea, Badi, Bruno, Ma-ni, Maruzzella, Navigare, Porto Salvore, San Bendetto, Vila Vilola, Vila Rosetta, Restoran Maruzza odlučili su se uključiti u akciju i po razumnim cijenama ponuditi dva menija s dva slijeda na bazi lokalnih školjaka i time poduprijeti razvoj kulture stola uz pripremu lokalne namirnice.

DSC_0602_resize_resizeNovost u organizaciji gastronomskih projekata klastera SZ Istre (TZ Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla) je interaktivno uključivanje korisnika društvenih mreža u akciju, kroz Facebook aplikaciju „Školjke na moj način“. Aplikacija će na stranci Facebook stranici Klastera, Colours of Istria, prikupljati recepte jela sa školjkama, a najmaštovitije i najzanimljivije recepte odabrat će sami korisnici uz pomoć stručnog žirija, koji će sačinjavati poznati kuhari. Najbolje ocijenjeni korisnici zasluženo će osvojiti i nagrade.

Vidimo se u Istri!

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.