NAJAVE: Dan malostonske kamenice

14/03/2012 — 1 Comment

18.03.  Dan malostonske kamenice, Mali Ston

U ožujku oko blagdana svetoga Josipa, kada su kamenice najukusnije, u Malom Stonu održava se gastronomsko-turistička manifestacija kojom se prezentiraju ove malostonske školjke.

Tamošnje kamenice poznate su još od antičkih vremena, a kamenice iz uzgoja spominju se u pisanim izvorima od 17. stoljeća. Priča o kamenici kao školjki afrodizijačkih svojstava poznata je od davnina kada su je na renesansnim gozbama dubrovačke vlastele sa zadovoljstvom kušali onodobni plemenitaši. Legenda o magičnim svojstvima ove školjke nije bila tajnom ni za austrijske careve koji su je često uživali na svojim jelovnicima.

Danas je kamenica koja se uzgaja u Hrvatskoj gotovo potpuno nestala u ostatku Europe. Uzgoj se temelji na prikupljanju mlađi iz prirode različitim načinima kolektiranja, nakon čega se kamenice cementiraju na način specifičan samo za ovo područje.

Dobra kamenica za konzumiranje mora biti hladna, svježa, srednje veličine, nježna i sočna okusa. Tradicionalno se kamenice u nas poslužuju svježe otvorene i začinjene limunovim sokom. Na Festi od kamenica prezentirat će se ponuda ovih školjki i različitih jela spravljenih od njih (juha od kamenica, pohane kamenice, zapečene kamenice, pržene ili pečene kamenice na razne načine), popraćena vinom i pjesmom.

Degustacija kamenica i peljeških vina priredit će se na rivi s početkom u 11 h.

Vidimo u Malom Stonu!

One response to NAJAVE: Dan malostonske kamenice

  1. Uzivaj i za nas koji ne mozemo do stona! 🙂

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.