NAJAVE: Dalmacija Wine Expo 2013

28/04/2013 — 2 Comments

03-04.05. Dalmacija Wine Expo 2013, Makarska

logo

Vidimo se u Makarskoj ovaj vikend, zar ne? Pa, naravno! Prvi vikend mjeseca svibnja zaokružuje se na kalendaru godinu dana unaprijed. Taman kad se u nedjelju vratiš doma.

3. i 4. svibnja u Makarskoj imat ćete po četvrti puta priliku kušati najbolja vina i gastro delicije koje Dalmacija nudi. Osim vinara, na festivalu će se predstavit i izlagači iz ostalih dijelova Hrvatske te inozemstva. Dalmacija Wine Expo je nesumnjivo postala mjesto okupljanja pravih ljubitelja vina i gastonomije, te istinski pregled dalmatinske vinske i gastro scene. Ovogodišnji festival ugostiti će više od 150 proizvođača vina, delikatesa i maslinovih ulja i stotinjak predstavnika vrhunskih restorana i hotela.

Kao i svake godine do sada, Dalmacia Wine Expo karakterizira nekoliko ključnih događanja:

Business zone

U sklopu izložbenog šatora, u želji da još više pridonese intenzivnom povezivanju izlagača i ugostitelja, osigurat će se izdvojeni prostor „business zone“ u kojem se vinari mogu još bolje predstaviti svojim ključnim klijentima.

Perfect match

content_3 (1)

Perfect Match je inovativan način ocjenjivanja vina gdje poznavatelji gastronomije biraju vino koje se najbolje sparuje uz neko od tipičnih jela dalmatinskih restorana. Ocjenjivači su predstavnici 40 vodećih dalmatinskih ugostitelja koji zajedno sa 20 enogastro novinara, slijepo kušaju i ocjenjuju vina. Ova već tradicionalna manifestacija festivala, pokazala se izvrsnom, ne samo za prodajne rezultate vinara pobjednika, već i za proširivanje perspektiva vlasnika restorana prilikom sastavljanja vinskih karata.

Autor pratećih jela je Andrej Barbieri (Kuća Istarskog pršuta, Rijeka).

Zvijezde kuhinje

Iako po prvi put održana prošle godine, manifestacija „Zvijezde kuhinje“ polučila je izuzetan uspjeh i zadovoljstvo svih učesnika i posjetitelja. Na dan održavanja tražio se stol više, a gotovo svi restorani bili su bukirani već u prijepodnevnim satima. 5 vrhunskih hrvatskih chefova kao i 5 vodećih makarskih restorana koji su ih ugostili, omogućili su posjetiteljima uživanje u vrhunskoj gastronomiji po prihvatljivim cijenama.

ANDREJ BARBIERI (Kuća istarskog pršuta u Rijeci), Restoran Parangal hotela Osejava

BRACO SANJIN (Chef restorana Kadena u Splitu), Restoran Bura

BRANKO KUSOVAC (Chef Taverne Otto u Dubrovniku), Restoran Memory hotela Meteor

DENIZ ZEMBO (Chef restorana La Mandrać u Voloskom), Restoran Jež

TOMISLAV VESELJAK (Chef restorana Filippi na Korčuli), Restoran Ivo

40 najboljih restorana Dalmacije

Izbor 40 najboljih restorana Dalmacije još je jedna manifestacija koja je polučila izuzetan uspjeh. Kriteriji za nominaciju među najbolje je ukupni dojam prilikom posjeta određenom restoranu. Svi glasači koji ocjenjuju restorane su odlični poznavatelji gastronomije, najčešće regrutirani među chefovima, vlasnicima restorana, gastro i eno novinarima, te poznatim gurmanima.

Pored izbora 40 najboljih restorana Dalmacije, bira se i naj wine-friendly restorani. Glasači u ovom slučaju u obzir uzimaju cjelokupnu paletu vina u ponudi, vodeći računa o usklađenost vinske liste sa tipom hrane koja se služi, zatim širinu vinske karte u kojoj je posebna pažnja posvećena vinskim regijama i ponudi istih na čašu, te educiranosti osoblja koje preporučuje i servira vina.

Vinska škola

content_7

Jedan od osnovnih ciljeva Dalmacija Wine Expa je ukazati na nužnost kontinuirane edukacije, te na zanimljiv način približiti svjetska iskustva i nove trendove industrije ugostiteljskom sektoru. Želimo stvarati nove ljubitelje vina. Stoga inzistiramo na edukaciji i posebno vodimo računa o aktivnom uključivanju ugostitelja u festival (vlasnika restorana i njihovog osoblja).

I ove godine u pažljivo prilagođenim seminarima, Dražan Dennis Šunjić AIWS i WSET Certified Educator iz Velike Britanije održati će niz vinskih radionica u svrhu edukacije ugostitelja i njihovog osoblja.

Predavanja i radionice

Predavanja i radionice su vođene od strane renomiranih stručnjaka i predavača. Teme su relevantne, zanimljive i izuzetno aktualne.

Za sudjelovanje na predavanjima, radionicama i vođenim kušanjima ispunite online prijavnicu (broj mjesta je ograničen).

Program:  http://www.dalmacijawineexpo.com/hr/manifestacije/predavanja_i_radionice.html

Wine party

content_176

Svake godine Wine Party postaje idealno mjesto za opuštanje, ali ujedno i prilika za učvršćivanje postojećih te stvaranje novih prijateljstava i poslovnih partnerstva.

Organiziran je na bazenu Hotela Dalmacija, s renomiranim voditeljima, izvođačima, hostesama u grčkim togama, finger food-om odabranih restorana, pićima sponzora, humanitarnom lutrijom.

Mjesto održavanja: na bazenu hotela Dalmacija (u slučaju lošeg vremena wine party će se održati u unutrašnjoj sali).

Vidimo se u Makarskoj!

2 responses to NAJAVE: Dalmacija Wine Expo 2013

  1. Postoji li na ovakvim priredbama mogućnost da vinar izloži vino na zajedničkom izložbenom prostoru gdje netko u ime organizatora poslužuje vino zainteresiranim posjetiteljima, a da vinar ne mora biti prisutan ili zakupiti štand.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.