NAJAVE: 27. Festival Istarske Malvazije

27/06/2011 — Leave a comment

02.07.  27. Festival Istarske Malvazije, Brtonigla

I ove godine Brtonigla biti će domaćin jedne od omiljenih manifestacija istarskih ljetnih noći – Festivala Istarske Malvazije, koja obilježava svoje 27. izdanje. Festival Istarske Malvazije održat će se u subotu 02. srpnja 2011. godine.

Ovogodišnji festival u Brtonigli donosi pregršt noviteta. Najznačajniji je upravo onaj za vinare – novi način ocjenjivanja Istarskih Malvazija, koje će biti podijeljeno u 4 kategorije: crvena zemlja, bijela zemlja, siva zemlja i crna zemlja.


Osnova ovogodišnjeg ocjenjivanja malvazija leži u pojmu terroir, koji dolazi od francuske riječi terre, čiji je doslovni prijevod zemlja. Terroir u jednoj točci sažima sve utjecaje različitih vrsta tla, nadmorske visine, položaja prema suncu i nagiba vinograda. Također, terroir uzima u obzir i visine temperatura, ekstreme i prosjeke, količinu padalina, brzine i smjerove vjetra, ukupan broj sunčanih sati, učestalost magle. Filozofija terroir-a najčvršće je, u filozofiji proizvodnje vina, ukorijenjena u francuskoj pokrajini Burgundiji. Tamo jedan vinar od jedne sorte grožđa, uzgojene i pretvorene u vino na isti način, kao završni proizvod dobije dva potpuno različita vina. Vođeni tom činjenicom organizatori su odlučili pokazati široj javnosti raznolikost Istarske Malvazije s naglaskom na utjecaju vrste tla kao bitnom elementu terroira.

Cilj je pokazati bogatstvo različitosti vina proizvedenog na gotovo jednak način, ali na različitim vrstama tla. Taj nemalo zahtjevni zadatak biti će povjeren stručnoj komisiji poznavatelja Istarske Malvazije, a biti će proveden po strogim kriterijima OIV-a (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – Međunarodna organizacija za lozu i vino).

Ovogodišnje ocjenjivanje podignuto je na potpuno novu razinu, prateći time visoku kvalitetu istarskih vina posebno Istarske Malvazije. Ta se visoka razina očituje i u sastavu komisije koja će vršiti stručno ocjenjivanje pristiglih uzoraka. Ovogodišnja stručna ocjenjivačka komisija Festivala Istarske Malvazije sastavljena je od istaknutih predstavnika Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Veleučilišta u Rijeci, renomiranih enologa, sommeliera i novinara. Ocjenjivanje će biti organizirano putem 2 komisije, od kojih je svaka sastavljena od 7 članova.

Posjetitelji će moći i ove godine navijati za svoju omiljenu ekipu u originalnoj međunarodnoj utrci s bačvama ulicama Brtonigle popraćenoj limenom glazbom ZT-a Buje, a tradiciju će oživjeti i vršanje žita po starinskom.

Turistički značaj manifestacije očituje se u bogatom eno-gastronomskom programu kao i u zabavnom dijelu manifestacije. U subotu će se upriličiti otvorenje vinoteke kao prve faze budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva. U vinoteci će se održavati prezentacije i degustacije Istarskih Malvazija, gostiju iz Toskane s vinima Chianti Classico iz Italije te prezentacija partnera SeeNet II projekta u sklopu kojeg će se predstaviti gradovi Pazin, Rovinj, Varaždin i mjesto Završje odnosno Općina Grožnjan.

U suradnji s lokalnim agroturizmima  i konobama Brtonigle, organizirat će se degustacija autohtonih istarskih specijaliteta kroz za tu priliku zasebno pripremljene istarske menije Putevi okusa Brtonigle. U tom dijelu programa sudjeluju: Konoba Astarea, Agroturizam Vinerino, Konoba Silvano, Konoba – vinoteka San Rocco, Agroturizam Dalla Cargnella, Agroturizam Klaj, Agroturizam Sterle, Konoba Luciana i Konoba Morgan.

Program:  www.brtonigla-verteneglio.hr/CPxSQL/Materijali/947pdf.pdf

Vidimo se u Brtonigli!

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.