Bolfan Primus Rajnski rizling ’09

28/06/2012 — Leave a comment

Zlatno žuta boja bistre tekućine presijava svjetlost s prozora u dubinu jantara. Nos se pali kao lampica! Kreativne asocijacije „slatkoće“ i „živahne mekoće” polako popunjavaju prostor pomno odabrane čaše. Ou jes! Rizling we’re talking about! Autosugestija je nemilosrdna. Mozak automatski kreira i poveznicu s petrolejem iako ga nema ni u tragovima koliko god da napinjem nosnu mehanizaciju… Ali tu je staloženost, smirenost, elegancija… I evidentan budući podulji penzionerski staž. U temelju med medeni, a na površini blagi alkoholi. Mladi, mladi, mladi rizling. Zaigrano dijete moćnih gena.

Nepce je…hmm… popunjeno okusima, meko i „zaobljeno“, u najprizemnijem obliku poluslikovitog izričaja. Konačno sam vizualizirao taj vrlo popularan dojam u opisivanju vina. Ali ko će se sad baviti analitikom… Bezobrazno mi je drugačiji od drugih hrvatskih rizlinga koje sam do sada kušao. Jednostavno je kompletan. S velikom akumulacijom buduće, vrlo uskore harmoničnosti i penetracijskom potencijom neometane postojanosti. Ideš!?!! Što sve mozak neće izgenerirati! Dobro vino. Što reći.

Bolfan Primus Rajnski rizling '09

A što činiti s njime? Ma što vam god padne napamet. Spariti ga u već legendarnom perfect match sparingu – sirovim kvarnerskim škampima mariniranim u soku naranče, maslinovom ulju, medu od kadulje i cvijetu soli, ili njušiti i njušiti i lagano kušati razmišljajući o numeričkim metodama rješavanja sustava diferencijalnih jednadži ili sociološkom utjecaju krumpira na svjetsku povijest, razglabati o svemu i svačemu u intimnoj ili poluintimnoj atmosferi uz neizostavnu kiblu s ledom… To je ta dubina. Upijaš njuškalom svaku notu suptilne slojevite aromatike uranjajući sve dublje u sfere poimanja (po)najbolje svjetske sorte. Do jedne granice. U ovom slučaju limitirane blagim doživljajem drveta. Da li je uopće odležavao u bačvi? Nemam pojma. Ali tada mi na pamet padne misao – kako bi priča tek izgledala da se i s amforom družio.

suho, 13,8 % alc.

cijena: 68 kn

Pros: lajkam trostrukim lajkom; ako uzmemo u obzir što se sve na hrvatskom tržištu nudi za te novce, onda svakako cijena ide kao plus

Cons: blaga drvena podloga može smanjiti fokus doživljaja

Conclusion: odlično vino, najbolje dijete zagorskog terroira koji bi u ovom segmentu vrlo lako mogao postati hrvatski Mosel. Ako već i nije

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.