Žlahtina i Prezvuršt – Ljubav na prvi okus

09/04/2011 — Leave a comment

Kada je jednom prilikom predamnom osvanulo hladno predjelo u obliku prezvuršta, domaće salame i sličnih suhomesnatih čuda (gospodara Svemira kodnog imena Špiček), na trenutak me zbunio domaćinov (nije Špičekov) odabir vina. Na stolu se pojavila Šipunova žlahtina. Hmmm… Nakon početne skepse u kombinatoriku, znajući da Šipunova žlahtina kicks ass, masnih prstiju zavrtio sam, ponjušio i probao tu naoko neobičnu kombinaciju… Mljac! Vino je savršeno sjelo. Dapače, prezvuršt kao da je pojačao i našiljio okus žlahtine. Kako je “očekivanje” moćan stohastički termin, ostao sam objektivan koliko je bilo moguće. Iz istog razloga odlučio sam ponoviti eksperiment.

Žlahtina (žlajtina) je autohtona vinska sorta bijeloga grožđa vinodolskog i krčkog vinogorja. Veliki grozdovi s jednoliko razvijenim bobicama ugodnog su okusa pa se koristi i za jelo. Ipak valja naglasiti da je dobar glas žlahtina stekla ne kao voće u kućnoj upotrebi, već kakvoćom vina koje je najčešće slamnatožute do zlatnožute boje, suho, karakteristične sortne arome i skladna (harmonična) okusa, a zbog ugodne toj sorti svojstvene arome ljupko je i pitko. Takva degustativna svojstva vina žlahtine iskazuju se posebno u prvoj i drugoj godini, a to znači da se ne preporuča njihovo duže čuvanje.

Šipun Žlahtina ‘09

Vino je bistro, blijede boje slame sa zelenkastim odsjajem.

U prvom momentu pojavljuje se ugodan svježi ananas. Otvaraju se razne slatkaste i mekane arome tropskog voća i tračak limete. Nakon nekoliko minuta polako se bude i cvjetno – herbalni tonovi u kojima nazirem lipin cvijet koji dominira i pokošenu trava kako sekundira. Tračak ljubičice u pozadini.

U ustima je skladno, meko, nježno, osvježavajuće, s gorkastim završetkom. Sortnost je jasno definirana, ali nekako uglađenije nego kod drugih “žlahtina” koje sam pio. Nema one česte gorčine i izražene kiseline.

After je iznenađujuće dug za ovako lagano vino. Traje nekoliko minuta, nježan je, postojan i ukusan.

suho, 11,8% alc.

cijena: 55 kn

Pros: lagano, skladno, osvježavajuće vino jasno definirane sortnosti

Cons: ništa posebno

 

Prezvuršt (tlačenica, švargla, švargl) je tradicionalni specijalitet koji se proizvodi u vrijeme kolinja. Sastoji se od raznih dijelova svinje: svinjskog jezika, glave, kožice, srca i ušiju. Sve se to skuha, nareže, začini solju, paprom, crvenom paprikom, češnjakom, doda se svinjska krv, promiješa, potrpa u očišćeni svinjski želudac, začepi špagom i ponovo skuha u čistoj vodi ili u vodi u kojoj su kuhane obarine, a u koju se doda lovor, mažuran i papar. Tako skuhan preša se 2-3 dana daskom koja se optereti raznim teškim predmetima iz podruma (otud i naziv tlačenica). Tijekom prešanja treba ga intenzivno bockati (do sredine u dubinu) iglom za pletenje ili sličnim šiljastim predmetom kako bi izašla masnoća, a nakon prešanja poželjno ga je prodimiti, ali nije nužno.

Pri odabiru prezvuršta u nepoznatoj mesnici svakako zatražite komad za degustaciju. Obratite pažnju na začinjenost prezvuršta – ne smije biti previše začinjen, na “teksturu” – komadi mesa i ostalih sastojaka moraju biti jasno vidljivi, i na boju – mora biti žive mesnate boje. Prezvuršt vremenom tamni i dobiva zagasitu sivu boju, što vam je dobar pokazatelj starosti.

cijena: cca 35 kn/kg

Pros: sve

Cons: nekima neprivlačan izgled i spoznaja o sastojcima

Conclusion: opet ću ponoviti eksperiment

sljubljivanje:     da da da da da da da da da da

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.