One way ticket…

17/05/2012 — 2 Comments

A lijepo su mi rekli – ako zagaziš u ovo, nema nazad… I ja, naravno, zagazio do koljena.

Što su to narančasta vina? Grubo govoreći – to su bijela vina dobivena tehnološkim postupkom proizvodnje crnih, odnosno crvenih vina. Ključna razlika od većine današnjih bijelih vina je u maceraciji – namakanju u moštu kožica i koštica bobica grožđa u kojima se nalazi većina materijala, od pigmenta do tanina.

Pri proizvodnji bijelih vina maceracija se u pravilu izbjegava kako bi se dobila meka i svježa vina, ili se provodi maceracija od samo nekoliko sati ili dana uz strogo kontroliranu/dirigiranu temperaturu. Kod proizvodnje narančastih vina maceracija traje danima, tjednima pa i mjesecima (i do pola godine!) a uz maceraciju odvija se alkoholna fermentacija, što pruža mogućnost da se puno materijala iz kožice i koštice grožđa izluči u mošt. Maceracija je na temperaturi ambijenta, dakle bez posebnog dirigiranja sa strane. Neki vinari maceriraju u amforama ukopanima u zemlju, neki u otvorenim kacama, neki i u barriqueu. Poslije maceracije i kompletirane alkoholne fermentacije pa i malolaktike (jabučno-mliječno vrenje pri kojemu se jabučna kiselina pretvara u mliječnu), vino se stavlja na dozrijevanje (nerijetko na dvije i više godina) na finom talogu u amforu ili u drvo, a tu je uglavnom riječ o velikim bačvama. Kakvoća i stilistika vina ovisni su o obliku i dužini maceracije i načinu i dužini dozrijevanja. Nakon dozrijevanja vino bojom bude unutar spektra od nijanse ružičaste, preko rumene, živopisne narančaste do bakrene.

Vinari koji su se opredijelili za narančasta vina proizvodnji najčešće pristupaju sukladno načelima biodinamičke poljoprivrede koju je utemeljio Rudolf Steiner. Duže maceriranje i bijelih sorata uz alkoholnu fermentaciju zapravo je u podrumu nastavak prirodi prijateljskog pristupa u vinogradu. Za ovakvu proizvodnju nužno je da grožđe bude potpuno zdravo, a postupak s maceracijom, zbog izlučivanja fenola koji su antioksidanti, kao i strpljivost vinara da pričeka da njegovo vino polagano dozrijeva na finom talogu omogućuje dobivanje stabilnog i zdravstveno podobnog konačnog proizvoda uz minimum ili čak i bez dodavanog sumpora te bez kojekakvih enoloških aditiva što se danas uvelike rabe u vinarstvu a mogu biti ako ništa drugo nego u najmanju ruku alergeni, te bez filtracije koja osiromašuje vino.

Epicentar proizvodnje smatra se talijanska pokrajina Furlanija Venecija Julija (Friuli – Venezia Giulia) odnosno okolica Gorizije (Collio, tj. talijanski dio Goriških brda), Goriška brda, Kras, Vipavska dolina, Slovenska Istra i Istra (Markežić Kabola, Clai, Roxanich…). Narančasta vina proizvode se i u drugim dijelovima Slovenije i Italije (Sicilija) i Hrvatske (Tomac, Šember, pokusno i Krauthaker…), a ima ih i u Francuskoj i SAD (Kalifornija).

Kako opisati narančasta vina? Jednom riječju – nekonvencionalna. U više riječi – oksidativne note, arome kore limuna i naranče, svježeg žuto-crvenkastog voća – od naranče, preko breskve do dunje, meda, prženih orašastih plodova i suhe cedrovine. Na nepcu su bogatog okusa, izražene mineralnosti, jake kiselinske kičme, a ključna razlika od većine današnjih bijelih vina  je da u ustima pokazuju – tanin.

Narančasta vina u potpunosti zadovoljavaju tri osnovne hedonističke norme – spadaju u sami vrh hedonizma ako se uživaju na samo, imaju veliki gastronomski potencijal i najsljubljivija su s cigarama od svih vina uopće. Sasvim dovoljan broj razloga za početak jedne lijepe narančaste priče.

U nastavku slijedi foto reportaža kojom ću pokušati barem vizualno dočarati o čemu se radi, uz karizmatičnog Aci Urbajsa i njegov fermentiran biološko-dinamični grozdni mošt za početak…

Wine geekovi u dubokim diskusijama na svakom koraku…

Pros: intmna atmosfera festivala; “geekovski” predznak i vina i vinara i posjetioca festivala

Cons: nema

Conclusion: festival je samo kompas. Pravi rock’n roll počinje kada odvojite jedno poslijepodne za sebe i bocu odabrane narančaste tekućine

2 responses to One way ticket…

  1. Nisam uspio iz teksta skužiti gdje i kad se održao ovaj festival — da li je Isola riječ na plakatu? Da li je ovo jednom godišnje ili je neka učestalija šema?

    • Orange Wine festival održao se 20.4. u Izoli. Mislim da je ove godine održan po prvi puta. Ali po Sloveniji i Italiji ima puno takvih malih festivala tokom cijele godine…

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.