Sok od bazge ’13

20/05/2013 — 2 Comments

Cvijet bazge

Jučer sam na fejsbuk stavio fotku lonca punog bazge koja se namače u njemu. Prije toga sam se promuvao predgrađem Zagreba, Medvednicom i podsljemenskom zonom grada. I što se desilo? Fotka na fesju izazvala je prekomjeran broj privatnih upita kategorije Kako? Gdje? Pa i ja bi..?! A obilazak grada i njegove okolice otkrio je beskonačne količine bijele mirišljave sirovine.

Namjera ovog članka nije napisati još jedan u nizu elementarnih recepata kojeg su internet kuharice ionako prepune. Razlog je vrlo sebičan. O čemu se radi… Sposobnost memoriranja i centralno procesiranje prosječnog FER-ovca u (najboljim) godinama usko su ograničeni na rješavanje svjetske globalne krize, istraživanje izvora pitke vode na Marsu i čitanje beskonačnih znanstvenih studija o ekonomskoj isplativosti bežičnog prijenosa električne energije. U međuvremenu dođe proljeće. I procvjeta bazga. I ulica, planinarska staza, okrajci šume i livade uokolo njih zamirišu upravo po netom procvjetalim cvjetovima tog divnog samoniklog drvca. I FER-ovac uzme košaru u ruke, nabere bazgu, potrpa je u divovski bakin lonac za kuhanje bijelog veša, natoči vode, i…šta sad?! Kako ono ide najelementarniji recept za sok na svijetu? Koliko trebam limuna stavit?! Koliko ono ide cvjetova po litri vode? Majkumucrnu. Opet sam zaboravio.

Namakanje bazge

Dakle…

Napravim sve ono što sam maloprije napisao. Naravno da ne operem bazgu kao što sve internet kuharice sugeriraju, nego ih ubacim skup s bubama u bakin lonac. Bube ionako panično isplivaju van jedva dolazeći do zraka. S druge strane, pranje cvjetova bazge u uskoj je korelaciji s Teorijom pranja jagoda. Jagode se NE PERU! Ako mislite da ćete blagim mlazom vode oprati sve moguće pesticide i herbicide koje je jagoda stojički popila, varate se. Pranjem samo oprete dobar dio okusa. Slična stvar je i sa cvjetovima bazge. Upravo oni u vodi otapaju smisao gore napisanog naslova. I onda anonimna internet kuharica propiše pranje i sterilne uvjete. Svašta.

Natrpate lonac ne brojeći količinu cvjetova. Bitno je da je lonac pun. Dolijete vode i odete spavat. Sutra kad se vratite s posla namočena bazga spremna je za daljnje korake ekspolatacije. Putem s posla kupite u apoteci najobičniju gazu, u lokalnoj voćarni tri kile limuna za kojega vam se tamnoputi voćar čudnog naglaska kune da su upravo stigli s Visa, u dućanu prek ceste uzmete deset kila šećera, six pack obične vode od litru i pol (jer doma nemate niti jednu praznu plastičnu bocu, a još manje čistu praznu plastičnu bocu), nekoliko vrećica limunske kiseline Made in China i spremni ste za nezaboravan doživljaj kućne proizvodenje soka.

U manje lonce i kuhinjsko posuđe (bakin lonac za kuhanje veša je daleko veći od biločeg u kuhinji) kroz gazu procijedite otopljenu namočenu bazgu. Isplahnete bakin lonac i vratite sav procijeđeni sok natrag u njega. U drugom najvećem loncu u kuhinji u točno onoliko vode koliko vam odokativno fali u bakinom loncu otopite na blagoj vatri šećera koliko vaša duša želi (cca pol kile do kilu po litri vode), iscjedite sav viški limun koji ste kupili u voćarni (tri kile na deset litara soka) i sve to ulijete u bakin lonac. Dodate vrećicu-dvije limunske kiseline tek toliko da vam ne sfali oštrine i odete spavat.

Sljedeći dan kada se vratite s posla promiješate sadržaj bakinog lonca, oštro prekorite preostale bube u loncu, pretočite fino sav sok iz lonca u flaše od vode koju se netom izlili u sudoper i voilà – imate deset litara osvježavajućeg, vlastitom rukom napravljenog sirupa od bazge! A ja konačno imam vlastiti šalabahter.

slatko, 0% alc.

cijena: cca 100 kn/10l sirupa

Pros: sve

Cons: ništa

Conclusion: Drink sok od bazge and drive!

2 responses to Sok od bazge ’13

  1. Ne bi se složio da je ovo sok, ispravnije je reći da se radi o šećernom sirupu s aromom bazge i limuna. Sok je tekućina koja se dobije prešanjem zrelog grožđa ili mljevenjem i
    prešanjem plodova vočaka.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.