Radovan Malvazija ’10

25/05/2011 — 2 Comments

I evo ga, prvo vino s oznakom ‘CENER na mom testnom drifting poligonu! Kao što sam najavio u prethodnom članku to je Radovanova Malvazija iz te, za vino i vinare, ne baš prekrasne 2010. Dok su gljivari trljali ruke i kupovali dodatne pletene košare, vinari su lupali čelom o drvenu bačvu. Tri dana kiše pa dva dana sunca, pa opet tri dana kiše… I tako od kraja jedne do početka slijedeće zime. U najmanju ruku idealno za sve glavne vinogradarske boleštine. Oluje, poplave, čestu tuču i pomaknuti početak buđenja vegetacije neću ni spominjati. Statistika je nemilosrdna: u kontinentalnim vinogorjima prinosi su smanjeni od 15 do brutalnih 50% (u nekima i više), u Istri, uz dvije tuče i poplavu sredinom rujna, oko 40%, na Pelješcu 20-40%. Dobro su prošla tek vinogorja regije Primorska Hrvatska Benkovac-Stankovci, Pirovac-Skradin, Šibenik i Primošten, te otok Hvar, u kojima su prinosi veći oko 15-20% a kakvoća grožđa dobra do izvrsna. Obeshrabren ovakvim poražavajućim podacima sa strepnjom otvaram do sada meni osobno najbolju istarsku svježu malvaziju.

Vino je sredne intezivne boje suhog sijena, bistro, bez ijednog živahnog mjehurića.

Prvi njuš pokazuje aromatsko obilježje u obliku banane, ali nijansu slabije izraženu uz žute citruse u podlozi.

Nakon vrtnje otvaraju se arome tropskog voća koje osciliraju između zrelog i sušenog, lagane herbalne komponente žive, nepokošene trave i cvjetne arome s dosta izraženim mirisom divlje ruže i tračkom listova mente. Dominantni su razni derivati banane u obliku slatkiša s jakom pozadinom ušećerenog sušenog manga i sirupa od bazge. Nota zrele dinje provlači se cijelo vrijeme kroz pozadinu. Prepoznatljiv Radovanov stil. Miris nije toliko koncentriran. Kratke je do srednje trajnosti malo slabijeg intenziteta ako ga uspoređujem s prijašnjim godinama kao što je bila 2009. koja je aromatski doslovno zračila.

U ustima je suho, djelomično toplo, svježije i vrlo mineralno. Ekstraktno prozirnije nego 2009., laganog je tijela i nježnijih okusa. Žuti citrusi nadjačavaju zrelu bananu. Javlja se i kiselkasti okus kožice bijelog grožđa koja se u kombinaciji s jabukom odužila u vrlo ugodan after duži nego što sam očekivao.

Jedna nota fine gorčine koju inače nalazim u malvaziji provlači mi se cijelo vrijeme kroz nos, ali nikako da ju nađem u ustima. Probao sam zato vino sljubiti s jagodama. I dobio što sam tražio. Malvazija iz jagode izvuče maksimum, a jagoda iz malvazije samo notu željene gorčine i pojačanu alkoholnu komponentu.

Bez obzira što su prsti Majke Prirode, prošle godine grubi i nepodrezanih noktiju, osjetni u ovome vinu, ono je vrlo pitko, pa čak i užitno. Na Vinistri sam se fokusirao na istarska crvena vina berbi 2009 na niže, a ne na malvazije, tako da me živo zanima kako su prošli ostali.

Do sada nisam obraćao pažnju na čepove Radovanovih malvazija. Nije bilo potrebe za time. Ali ovaj mi se čini nekako premekan, suh, kao jeftinije pluto koje ne djeluje da će predugo dihtat. Da li je to samo promišljeni ekonomski potez ako uzmemo u obzir da ova malvazija iz 2010. ipak nije za čuvanje?

suho, 13,4% alc.

cijena: 65 kn

Pros: čarobnjak Radovan izvukao je mnogo iz ove nesretne berbe

Cons: izražena mineralnost

Conclusion: pojedite jednu jagodu nakon malvazije. Može i dvije. Totalno dobra fora

2 responses to Radovan Malvazija ’10

  1. “Cons: izražena mineralnost” – kaj ne bi to trebalo ić u Pros?!:P

    • U pravilu bi. Ali nehotično sam izostavio ključan podatak – “pre”. Mineralnost mi je u ovome vinu ipak malo preizražena i “jede” ostale strukturalne komponente. Vjerujem da će mnogima upravo ta karakteristika pojačavati užitnost, ali meni taj dan nije sjela

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.