NAJAVE: 6. internacionalni sajam pršuta

15/10/2012 — Leave a comment

20.-21.10.  6. Internacionalni sajam pršuta, Tinjan

U tradiciji istarskog kulinarstva pršut je vrhunac i mjerilo za svako dobro, za sve grijehe nepca. Pršut se doživljava i prepoznaje kao vrhunska ljepota, a Istrani ga zovu – vijulin, što će reći violina. On taj kraljevski status i zaslužuje okusom, mirisom, bojom, točnom mekoćom odnosno svježinom, i premda su ti elementi vrlo istančani, sladokusci ih uvijek precizno prepoznaju. Kvaliteta se krije u slatkoći, mekoći, mirišljavosti. Gdje se skriva tajna te slasti? U umijeću, pažnji, strpljivosti, ali i vremenskim uvjetima…

Njemu u čast, šesti put zaredom, Općina Tinjan – koja se još 2006. godine s pravom proglasila Općinom istarskog pršuta, a sve to prije svega zahvaljujući vrhunskim proizvodima tinjanskih pršutana kojih je na tom relativno malom području čak pet – organizira tradicionalni Internacionalni sajam pršuta (ISAP).

Sajam okuplja oko 30 proizvođača pršuta iz različitih europskih zemalja – Portugala, Španjolske, Italije, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske te naravno Hrvatske, a u dva dana, koliko traje sajam, Tinjan posjeti više od 25.000 ljubitelja ove delicije.

Gost sajma bit će i Općina Jerez de los Caballeros iz Španjolske, s kojom je Općina Tinjan potpisala pismo o prijateljstvu, a partner iz španjolske općine koji će se predstaviti na sajmu jest Augustin Gordillo.

U sklopu sajma održat će se i okrugli stol na temu revitalizacije željeznice u Istri i prometne povezanosti u funkciji razvoja turizma u “Istri bez granica”. Održat će se i dva predavanja – Ivan Mihovilović: “Procedura certifikacije ekološke proizvodnje” te Nenad Kuftić:  “Ekološka proizvodnja i udruživanje ekoloških proizvođača”.

Program sajma pogledajte na http://isap.hr/isap-2012/program/

Vidimo se u Tinjanu!

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.