Kalazićevi caberneti

09/04/2011 — Leave a comment

Kalazićeva baranjska manufaktura posjeduje 16 ha mladih vinograda zasađenih s nešto više od 100.000 trsova. Smješteni su na potezu između Zmajevca i Batine na obroncima Banske kose s vrlo izraženim mikroklimatskim djelovanjem Dunava koji teče u neposrednoj blizini. To je područje, daleko od svake industrije, idealno za proizvodnju visoko kvalitetnog grožđa kontinentalnih kultivara. Spektar uzgajanih sorti je velik: sauvignon blanc (2,3 ha), cabernet sauvignon (2,24 ha), rajnski rizling (1,75 ha), graševina (0,97 ha), chardonnay (2,37 ha), pinot bijeli (0,92 ha), pinot sivi (0,92 ha), pinot crni (2,81 ha), traminac (0,74 ha), franovka (1 ha) i alicante bouchet (0,11 ha). Poprilično raznoliko. Vinogradi na prosječnoj nadmorskoj visini od 180 metara. Tlo je prašinasto, sastavljeno od kremena i glinenca, žućkasto, praporno, propusno i kao takvo pogodno za uzgoj vinove loze. Navodno je nastalo taloženjem pustinjskog pijeska kojeg su vjetrovi donosili do prije 10.000 godina iz Afrike u ovo područje, a zbog svojeg sastava ovo tlo je izrazito podložno erozivnom djelovanju oborinskih voda.

Odlučio sam se pozabaviti, meni najdražim crvenim vinima, i to cabernet sauvignonom u dvije varijante.

Kalazić Cabernet sauvignon barrique ‘06

Vrlo gusto, sirupasto vino, poluprozirno je tamne granat crvene zagasite boje, bez sedimenta.

Prve (hlapljive) komponente arome koje sam uhvatio su slatko od višnje i vanilija.

Nakon vrtnje, u nosu se na prvi kontakt pojavljuje slatki sirup od višnje amarena koji prelazi u kompot. Vanilija malo koči navalu bobica, osjeća se crni ribizl, džem od miješanih tamnih bobica, a zatim se otvara fantastično jasna aroma zrele kupine koja dominira i okusom i afterom uz gustu ljepljivu podlogu zrelog crveno-crnog bobičastog voća. Nakon nekoliko minuta postepeno se otvaraju začini, muškatni oraščić i nota crnog papra, i čokolada. Osjeti se malo kave u zrnu i tračak zemljanih tonova u pozadini. Bez obzira što tu ima sveg i svačeg miris nije kompleksan.

U ustima je također sirupasto, srednjeg tijela. Aroma zrele kupine u potpunosti se prelila u usta i stvara malo monotonu kompoziciju. Toliko je dominantna da pobjeđuje barik. Vino sasvim lagano grije u grlu, voćno-kiselkasto malo iskače, a srednje grubi poluzreli tanini prvo hrapavo nadraže sredinu jezika, a zatim postupno skupljaju usta i obraze.

After je relativno kratak, oko minutu-dvije. Očekivao sam duže. Zrela kupina i ovdje dominira, ali vremenom postaje kisela. Tanini nikako da posustanu.

Nema potrebe dekantirati.

SAMSUNG

suho, 12,8%  alc.

cijena: 60 kn

Pros: bez obzira na jednodimenzionalnost i tehničku nesavršenost sasvim pristojan, vrlo voćni, sirupasti barik

Cons: čemu 50% viša cijena od ne-barrique varijante??


Kalazić Cabernet sauvignon ‘07

Tek u trećem navratu uspio sam kupiti jestivo vino. Izgleda da im je nekoliko kutija (cijela polica u Vrutku) ciknulo (oskidiralo) zbog očajno lošeg čepa. Pluto je bilo potpuno pocrnjelo i mekano kao spužva. Najlošiji čep koji sam vidio do sada. Pa dobro ljudi, ne treba baš toliko štedjeti.

U čaši je rijetka, vodenasta, jasna, prozirna tekućina rubin crvene boje, srednjeg intenziteta (poluzagasita) bez naznaka sedimenta.

Hlapljiva komponenta koju sam ulovio podsjeća me na onaj fini kolač od crnog i crvenog ribizla iz Vinceka.

Miris je jednostavan, ali ima tu svega. Otvara mi se gorkasta aronija, glog, slatkasta pekmezasto voćna komponenta pekmeza od crnih bobica iz koje iskače crni ribizl, kavabon, malo vlažnog drva, nota miješanog papra u zrnu i tračak mošusa skroz u pozadini.

U ustima malo drugačija slika. U prvom trenu osjeti se sirovi alkohol koji brzo hlapi u nos stvarajući dojam medicinske otopine etanola. Lagan je do djelomično topao. Djeluju zeleni tanini, a i kiselina sjevne tu i tamo. Gorkaste komponente iz nosa prelile su se u usta. Dominira kolač od ribizla i crni čaj. Tijelo je lagano i vodenasto.

Interesantna stvar je što mi je after finiji od samog okusa. Završetkom jezika i grlom proširi se aroma ukusnog čaja od šipka, ugodno gorkastog i postojanog koji nakon minutu-dvije prelazi u crni čaj.

Gledam baš bilješku od prije nekoliko mjeseci: “aroma crveno-crnih bobica doslovno šprica iz čaše, zrela šumska jagoda, voćna bomba pod nosom, dominira crveni ribizl, otvara se kompot od jagode pa  mekana prezrela jagoda…” Čudesan je to svijet s beskonačno puno varijabli. Do sada mi je samo jedno vino bilo identično i na drugom kušanju. Bio je to Belje Merlot ’08, koji je ipak u trećem kušanju pokazao drugačije lice.

SAMSUNG

suho, 13,4% alc.

cijena: 40 kn

Pros: jednostavan cabernet zahvalan za sljubljivanje sa slavonskom tradicionalnom kuhinjom

Cons: strahovito nekvalitetni čepovi; svakako bi trebalo proraditi na vizualnom identitetu

 

Conclusion: volim Srijem. Volim Baranju. Sjeda mi taj terroir. Kalazićeva manufaktura producira vrlo pristojna vina vrlo pristojnih cijena. Zapravo, ostatak Lijepe Nam Vinske Naše trebao bi skovati sličnu ekonomsku računicu.

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.