Iuris Merlot ‘07

09/04/2011 — 4 Comments

Eto nam još jednog crnog bisera sa samog istoka Hrvatske. A daleko od toga da je skupocjen.

Vinarija Iuris smjestila se u Erdutskom vinogorju na području Kraljevo Brdo. Osnovana je 1994. godine iako nasadi i vinski podrum postoje još od davne 1910. godine. Danas vinarija broji oko 50 ha vinograda s naglaskom na uzgoj crnih sorti – 90% vinograda i svega 10% bijelih sorti, od kojih prevladava Sauvignon Blanc.

Iuris Merlot ’06

SAMSUNG

Iurisov Merlot ’06 zadnjih godinu-dvije dana vrlo je čest gost u mojoj kući. Gotovo da je postao domaćin. Kako je berba ’07 već odavno aktuelna, zadnji tren sam uspio naći butelju ’06 za znanstveno-kušaćke rabote. Ali što je to?!? Vino je u silaznoj putanji! Kako vrlo dobro poznajem aromatski profil tog meni dragog crnjaka, primjećujem poodmaklu dob. Nemam srca secirati tog mladog djedicu…

Baj d vej, ako nekome to nešto znači, Iurisov Merlot ’06 odnio je titulu Šampiona Vinovite 2009. godine.

 

Iuris Merlot ‘07

Ovaj Iurisov uradak tamne je gotovo krvavo crvene boje s purpurnim odsjajem. Po rubu površine boja vuče prema zagasito crvenoj boji cigle. Srednje je gusto, jedva prozirno, bistro i bez taloga.

Na nosu trenutačno iskoči vrlo skladan voćan miris tamnog bobičastog voća iz kojega se pokazuje brusnica uz nježnu zadimljenost. Prati je dominantna vanilija i malo drva čija je aroma uglađena. Otvara se zreli hrušt (trešnja) koji postepeno prelazi u zrelu višnju. Nazirem nijansu kože u pozadini.

U ustima je vino suho, srednjeg tijela, ukusno, nekako mekano i pitko. Dodir neprovrelog šećera škaklja po vrhu jezika. Kiselina malo strši, ali potpuno prihvatljivo. Alkohol je lagan, ne grije nego pecka u grlu. Vino je srednje tanično, relativno mladih, poluzrelih tanina. Zove na još.

After je pristojan, traje minutu-dvije. Opet mi se javlja taj granny smith nakon nekoliko minuta (dosta često u zadnje vrijeme kod vina kod kojih to ne očekujem).

SAMSUNG

suho, 13,5% alc.

cijena: 40 kn

Pros: ukusan, fin, pitak, lijepo zaokružen merlot koji osvaja titulu “Best Buy Merlot” u svom cjenovnom razredu

Cons: berba ‘06, dok je bila u naponu snage, bila mi je nijansu bolja

Conclusion: Iurisov merlot je jedno od vina kojega uvijek imam doma

 

Vinarija Iuris stvara interesantnu tradiciju. Svake godine izdvoje 500 butelji cabernet sauvignona s posebno dizajniranom etiketom i nijansu drugačijim vinom (do podatka o nijansi došao sam usmenom predajom). 2006. godine tema su bili UK Subs-i, dok je 2007. posvećena povijesnom danu za svjetsku fiziku, prvi zabilježeni visokoenergetski sudar protona unutar CERN-ovog Velikog hadronskog sudarača koji se desio 30.03.2010. Eto iskušenja za kolekcionare.

iuris_cern-2_resize

Ja sam se dočepao jedne CERN butelje. I popio.

4 responses to Iuris Merlot ‘07

 1. Opa, novi vinski blog. Super je, samo naprijed! Ovaj Iuris se i meni jako dopao, meni čak i više od 2006, ali sve u svemu za 40ak kuna teško je naći bolje vino.

  • Hvala na podršci! Nastojat ću da ne bude samo vinski, al kako je krenulo… 😉
   Baci oko i na Buhačev Cabernet. Isti (još i niži) cjenovni razred, a vino je krasno.

 2. Pozdrav, Ivanhoe! Meni je Iurisov merlot 06 tek sad najbolji, tj. unazad 4-5 mjeseci. Ponovno otkriven nakon pada kojeg je definitivno imao (ako se ne radi o različitim punjenjima). Predlažem da mu daš još koju šansu. Ja ću sigurno. Meni je to vino bolje u onome što želi biti nego hrpa kopnenih crnjaka, recimo Enjingijev zweigelt 06 i 07, Krauthakerov crni pinot 07 i merlot 06, Beljevi merloti. A Buhačev cabernet 09 me jednom otfuro u totalni delirij kad se nakon sat vremena otvorio u raskošan voćno-cvjetno-začinski parfem koji je, moram priznat, sjajno lego na skoro kilu prženih srdela. Kasnije mi par puta nije tak lego. Inače, Iurisa 06 ima još u Mercatorima jedino, kolko znam. Živio! Odličan ti je blog, tek sam ga sad skužio.

  • Oj Ifke! Baš sam zadnju bocu Iurisa ’06 otvorio prije dva-tri tjedna. Na žalost, i on je bio u „down-modu“ kao i ovaj iz članka. Oba su kupljena na vino.hr, iz iste kutije, tako da pretpostavljam da su i iz iste bačve. Ali interesanta je ta sinusoidalna oscilacija pojedinih vina. Takva iskustva sam imao i sa Belje Merlotom ’08 i Krauthakerovim crnim pinotom ’07. Mislim da se tu radi o dvije stvari; higijene bačava i uvjetima čuvanja. Higijena podruma u Hrvatskoj je strahoviti problem. Vrlo često bačve u kojim treba odležavati jedno vino nisu identično tretirane, što se kasnije može osjetiti u oscilacijama aromatike. A čuvanje je tek priča za sebe. Mislim da u Zagrebu jedino Vrutak i Bornstein imaju dobre uvjete za čuvanje vina. Samoposluga se klonim koliko god mogu. Razočarao sam se kada sam vidio Dobra vina u Radničkoj. Prestrašno. Unutra je +25. Slična stvar mi se dogodila s nekim vinima koja su mi došla s Pelješca. Vina su jednostavno zakuhala u transportu. Totalna šteta.
   Buhačev cabernet ’09 me i dalje totalno oduševljava. Treba mu da se otvori ali onda kreće rock’n’roll. I to za 35 kn!!!

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.