Carić Plovac Ploški Barrique ’08

18/09/2012 — Leave a comment

Ovaj „brutalac“ hvarskog vinara Ive Carića spada u kategoriju vina koja polariziraju publiku. Hardcore crnjak, plavac i pri tome još barikiran!? Horor! Ali stvarnost u čaši nije otišla toliko daleko u krajnost predrasuda. Niti blizu.

Vino sam kušao na sobnoj temperaturi. Dekantirano je u čaši cca 30 min prateći razvoj…

Granat crvena boja konvergira prema crvenoj cigli, ali još uvijek s ozbiljnom dozom sjaja. Gusto.

Na prvi udah djelomično izražen nečist miris osrednje kakvoće polako se čisti i fokusira na crne bobice uz izražajan miris svježeg lista kadulje i snažnu začinsku podlogu od crnog papra. Bret koji inače ne volim figurira pozadinom, ali nenametljivo i čak šarmantno dočarava Carićevu stilistiku.

Osjetno je alkoholno u nosu. Prepečenac, pržena kava, tračak vanilije i suhi tamni kuhinjski začini dominiraju početnom fazom otvaranja vina. Drveni elementi s vremenom polako posustaju prepuštajući scenu crnom ribizu i borovnici. Ali ne nestaju. Miris se polako čisti, intenzivira i definira pretežno notama crnih svježih bobica i suhe šljive.

Vino na nepce sjedne mekano, toplo se preljevajući usnom šupljinom. Tendencija slatkoći dozirana osjetnom zalihom neprovrelog sladora stvara dominantan detalj strukture. Tijelo je puno i čvrsto ali ni najmanje robusno. Dapače, glatko je i uglađeno ako gledamo iz perspektive plavca malog na čijoj etiketi još piše i famozna riječ „barrique“. Okusom prevladava sortna plava šljiva, pristojno osušena a još uvijek mesnata, taman spremna za u gulaš od veprovine (koji bi u kombinaciji s ovim vinom kreirao perfect match).

Fini i zreli, glatki i skoro kremasti tanini, ne stežući usta oponiraju blagoj ali prevladavajućoj gorčini koja oblikuje retrodoživljaj.

Vino je zrelo. U svojoj je aromatskoj i okusnoj amplitudi, spremno za konzumaciju. Ali strah me je koliko dugo će biti takvo. Zbunjuje me malo vinareva odluka da berba ’08. tek sada izađe na tržište. Namjerno još nisam spomenuo kiselinu. Ona kao da zadnjim snagama, ali još uvijek dovoljno čvrsto, drži figuru ovog ukusnog vina.

Ostavio sam jednu čašu preko noći na sobnoj temperaturi. Drvo je potpuno nestalo. Kombinacija polusuhe šljive i kompota od trešanja, kadulja i razna začinska makija pojavljuju se i u nosu i na nepcu. Pitko je, i dalje vrlo mekano, kao vrlo ukusno napacano meso.

Carić Plovac Ploški bq '08

suho, 15% alc.

cijena: 120 kn

Pros: ne mogu se oteti dojmu da vinar Carić iz ovog vina, neovisno o klimatološkim uvjetima, svakom novom berbom napravi korak naprijed, koliko god se ponekad on činio malim

Cons: nedostatak kiseline; cijena

Conclusion: Plovac Ploški jedno je od rijetkih vina gdje mi godi barik. Drvene komponente isprepleću se tijekom višesatne konzumacije, ali one su stilistički temelj ovog vina tradicionalističkog prizvuka

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.