Buhač Cabernet sauvignon ’09 i Merlot ‘09

09/04/2011 — 1 Comment

Ko kaže da u Hrvatskoj ne možete kupiti fino vino po 35 kn u maloprodaji. E pa možete! Research se isplatio. A ovo nisu jedina fina vina tog najnižeg cjenovnog razreda.

Srijem se budi! U zadnjih desetak godina nekoliko obiteljskih vinarija s područja Srijema počelo je producirati vina koja bi, po mom mišljenju, na svjetskim blind tasting kušanjima zamislila mnoge. I više je nego jasno da na položajima na kojima se vinova loza uzgaja još od doba Ilira i starih Rimljana mora osvanuti fino vino. Srijem, osim po nadaleko poznatom tramincu i graševini, pokazuje veliki potencijal u proizvodnji crvenih vina. A takva vina dolaze i iz vinarije Buhač, koja ga na svojih 19 ha vinograda godišnje proizvede oko 100.000 litara.

Buhač Caberbet sauvignon ’09

Načeo sam ga hladnog nestrpljiv kakav jesam. Crvena gusta tekućina otvara se i prije idealne temperature, polako ali sigurno. Džemasta je i pekmezasta ali osjetne svježine u nosu. Prva detektirana hlapljiva komponenta koja se pojavljuje, uz pekmez od miješanih crno-crvenih bobica, je vanilija. Otvaranje ipak malo usporava. U nosu su konstantno miješane zrele bobice od kojih niti jedna ne dominira. Uz prisutnu alkoholnu komponentu, nota dima provlači se kroz pozadinu. Nakon jedno 20 minuta otvara se zrela višnja, brusnica i tračak prepečenca, dok konačno nakon jednog sata kreće cijela najezda živahnog bobičastog voća.

Nos se vjerno preslikava u usta. Sve su bobice na broju, niti jedna prenagalšena. Svježina i toplina iz nosa potvrđuju se i na nepcu. Malo iskoči kiselina, malo alkohol, kao da se nadmeću. Ali ubrzo strasti se smiruju. Počinju djelovati tanini, koji malo kasne u fazi. U početku samo gorkasti, vremenom uglađeno stežu usta. Tek pred kraj ostave nakostriješen jezik.

Vrijeme je da konačno promotrim što pijem. Vino je jasne, intenzivne, rubinske boje koja vuče ka ljubičastoj. Prozirno je i bistro bez sedimenta.

After je tipični cabernetovski. Traje nekoliko minuta, ugodan je, mekan i pred kraj malo pokiseli.

SAMSUNG

suho, 13,1% alc.

cijena: 35 kn

Pros: mljac, njam, tehnički najbolji cabernet sauvignon u svom cjenovnom razredu

Cons: obzirom na cijenu ništa bitno

 

Buhač Merlot ‘09 (kvalitetno)
Jedno vrijeme mogli ste kupiti Buhačev merlot sa kvalitetnom i vrhunskom kategorizacijom. Etiketa identična. Cijena identična. Okus osjetno različit. Wtf?! Neki dan sam saznao o čemu se radi. Naime, g. Buhač je na analizu poslao dva uzorka merlota ’09 iz dvije različite bačve. Jedan je uzorak Zavod „izmjerio“ kao vrhunski, dok je drugi dobio kvalitetnu kategorizaciju. Pio sam oba merlota, ali nažalost ne paralelno tako da ih ne mogu analitički secirati bok uz bok. Ali koliko me aromatsko sjećanje služi, „vrhunski“ je bio osjetno bolji. Dapače, uz „wow“ faktor.

Merlot je briljantne rubin crvene boje, proziran i bez sedimenta.

Ulovio sam šumsku jagodu kao prvu hlapljivu komponentu.

U nosu je vino još relativno mlado. Javlja se gusti kompot od jagode nakon kojeg se polako otvara prezrela višnja, malina i borovnica, nota zadimljenosti uz začinski ton crnog papra. Nakon pola sata iskaču jake crne bobice, najviše borovnica. Sveprisutna je drvenasta nota vanilije. Ali u nosu mi je i dalje mekano, ja to zovem “mutavo”. Eh, kako to objasniti? Vino je u fazi sazrijevanja, još nije na vrhuncu, izmjenjuju se mutne drvenaste note (dim, vanilija, vlažni hrast), a kasnije se u ustima dobije potvrda u nezrelim pubertetskim taninima koji kostriješe jezik.

Tijelo je lagano do srednje lagano, djelomično toplo. Čak i uz mutave tanine vino je prilično skladno. Kiselina napravi prvi udar ali brzo se uklopi. Prvi kontakt otkriva trpki okus sočnog šipka (nar). Slijevaju se skladne šumske bobice elegantne teksture, kao elegantna ljetna haljina na bratelice iz haundem-a, nježnih proljetnih, ne previše kompliciranih boja sa pokojim prozirnim cvijetom.

Opet ta jabuka u afteru! Nakon što prođe bobičasto-gorkasti dio aftera pojavljuje se izrazito jak okus jabuke u ustima (već treći crnjak sa tim simptomom, od toga dva merlota i jedan cab). Meni je taj okus ukusan. Lagan je, fin i traje minutama.

SAMSUNG

suho, 13,7% alc.

cijena: 40 kn

Pros: vrlo dobar merlot, definirana sortnost, na vrhuncu za godinu-dvije ali i sada već za guštanje; izuzetno jednostavan i prihvatljiv Japan friendly dizajn etikete

Cons: “mutavo”, ali u ovom slučaju može se to preokrenuti u kompliment

 

Conclusion: vina srijemskih obiteljskih vinskih manufaktura postala su apsolutni “value for money” u vinskoj Hrvatskoj.

One response to Buhač Cabernet sauvignon ’09 i Merlot ‘09

  1. a etiketom je već tada vizionarski naslutio akcije podrške i solidarnosti za japan!

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.