Boškinac Gegić ‘09

09/04/2011 — Leave a comment

Gegić (gegić bijeli, debeljan, gejić, paška, paškinja) autohtona je sorta grožđa koja se uzgaja isključivo na otoku Pagu i bližoj okolici. Genetski nije istovjetna niti jednoj drugoj sorti. Nekada je gegić bio vodeća sorta otoka Paga iz čijeg se grožđa proizvodilo hvaljeno vino Paška žutica. Nažalost, danas gegić uzgaja svega nekolicina vinara. Razlog tome je slaba otpornost sorte na pepelnicu, često osipanje cvijeta i neredovita rodnost. Dva takva entuzijasta su Denis Rako vlasnik tvrtke Vina otoka Paga, koji zaslužan što je gegiću zaštićeno i geografsko podrijetlo, i Boris Šuljić iz vinarije Boškinac.

U čaši se uljno valja žuta tekućina boje sijena sa zlatnim odsjajem, srednjeg intenziteta. Prozirna je i jasna.

Nos otkriva resku žutu krušku, maslačak i citrusnu notu limete. Otvaraju se lipa, bazga i cijeli spektar proljetnih herbalnih tonova.

SAMSUNG

U ustima se osjeća vrlo fina tekstura srednje punog tijela. Kiselina je osjetna ali uglađena. Ne strši nego samo daje do znanja da je prisutna. Alkohol se ni približno ne nazire koliko ga je deklarirano, tek lagano zagrije u grlu. Citrusi se preslikavaju iz nosa, a pojavljuje mi se ona duguljasta tvrda žuto-zelena kruška (ne znam joj ime).

After je vrlo ugodan, postojan i traje minutama.

Bez obzira na deklarativni alkoholni šok od 14,7%, vino je vrlo pitko, otvara se svakim novim udahom i gutljajem. Zove na još.

suho, 14,7% alc.

cijena: 74 kn

Pros: izuzezno zanimljivo vino, gomile proljetnih aroma, skladno i konzistentno. A tek kad se dočepam gegića Grand Cru…

Cons: cijena

Conclusion: dopasti će se i zagriženim štovateljima crnjaka

SAMSUNG

Preporuka: Boškinac Gegić ’09 i Gligora sir Kozlar, polutvrdi paški kozji masni sir (1 kg cca 130 kn), vole se strastveno!

sljubljivanje:     da da da da da da da da da da

No Comments

Be the first to start the conversation.

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.