Archives For January 2012

Dragi moji, vjerujem da Vam je u zadnje vrijeme već pun kufer zaokruživanja i anketa, ali odvojite minutu-dvije za još jednu, anketu o doživljaju i budućnosti projekta Taste of Croatia.

Kao što već vjerojatno znate, Taste of Croatia je enogastronomski vodič namijenjen strancima, ali i domaćima koje zanima upoznati se s okusima Hrvatske na ležeran i interaktivan način dobivši provjerene informacije iz prve ruke, a pokrenulo ga je četverto blogera, hedonista s dugogodišnjim stažem i vrhunskih poznavatelja hrane i pića vlastitim snagama i o vlastitom trošku, Marinela Prodan – EnoGastroMama, Lada Radin – GastroLada, Morana Zibar – Gurwoman i Goran Zgrablić – Manjada, koji isključivo na temelju osobnog iskustva preporučuju sadržaje – restorane, vinare, lokalne proizvode i enogastronomska događanja u Hrvatskoj. Continue Reading…

„Kaj bute popili? Crno, belo il’ plešivičko?“ legendarno je pitanje Franje Šafraneka upućeno gosponu Fuliru u opštenoj atmosferi krčme Kod Žnidaršića u hrvatskom filmskom klasiku Tko pjeva, zlo ne misli.

Crna sam pio, bijela isto, a plešivička, hm… slabo. Pa kako mi je to uspjelo promaknut pobogu? Taj pitoreskni brežuljkasti vinorodni krajolik doslovno mi je na pračkomet od kuće! Strašno! Krajnje je vrijeme da se nedopustivi zaostatak nadoknadi.

Continue Reading…

U Državnom arhivu u Dubrovniku, među sačuvanim spisima iz doba srednjovjekovne Dubrovačke Republike u raskošnoj gotičko-renesansnoj palači Sponza, pronađen je zanimljiv zapis iz 1424. godine. Naime, radi se o zabrani prodaje vina po cijenama višim od odobrenih. U zapisu piše: „Tko prekrši tu odredbu neka mu se oduzme vino koje je prodao po većoj cijeni, odnosno vrijednost njegova vina. A gostioničar koji ga je prodao ima dubrovačkoj općini platiti 25 perpera, osim ako dubrovačka općina dade prodati malvasiju tada je može on prodati kako god mu se svidi”. To je prvi spomen neke bijele sorte vinove loze u povijesti na prostorima današnje Hrvatske, a vinom istog imena častilo se dubrovačko plemstvo u posebnim prilikama.

Malvasija dubrovačka kasna je i slabo rodna sorta grožđa naročito osjetljiva na pepelnicu. Uzgaja se u Konavoskom polju kraj Dubrovnika, a vinarija Crvik, koju danas vodi treća i četvrta generacija vinara u toj obitelji, vinovu lozu uzgaja u Donjim Konavlima, odnosno donjoj strani Konavala, od Komaja, Popovića, Radovčića pa sve do Vitaljine na škrtoj zemlji poznatoj kao Konavoska crvenica, dok se dio vinograda nalazi na rubnim dijelovima Konavoskog polja. Continue Reading…